El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet broma aquest dilluns amb la figura del coordinador del mecanisme de verificació internacional, durant l’acte de presentació del seu nou llibre, Tierra Firme. El presentador de l’acte era Jorge Javier Vázquez, qui, amb to sorneguer, ha opinat que si el líder socialista hagués de participar en un programa de televisió, ho hauria de fer a ‘Supervivientes’, en referència a la capacitat de Sánchez de sobreviure a tants embats al llarg de la seva carrera política. “On ho graveu? A Hondures?”, ha preguntat el president del govern espanyol, per rematar: “Millor ho feu a El Salvador, com que hi tenim un mediador…”

No ha estat l’única broma que s’ha fet durant aquest acte de presentació del nou llibre del president del govern espanyol. Fa anys, quan Pedro Sánchez no ostentava cap càrrec d’alta responsabilitat com en l'actualitat, havia publicat al seu compte de Twitter algunes piulades que, avui dia, tretes de context, generen rialles entre els actuals usuaris d’aquesta xarxa social, com la mítica “Con mis colegas en el restaurante luna rosa, comiendo una pizza cojonuda”. Aquest dilluns ha estat preguntat si recomanaria al ministre Óscar Puente deixar en mans d’un ‘Community Manager’ les seves xarxes socials, després de la polèmica per haver bloquejat en aquesta xarxa l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida. Sánchez ha presumit d’haver fet dos encerts a la seva vida: “Deixar de fumar fa més de 20 anys, i ja en fa més de 10 deixar les meves xarxes socials en mans d’un Community Manager”.

A més, el president espanyol ha assegurat que ja feia temps que intentava que Óscar Puente s’incorporés al Consell de Ministres. No ho ha fet fins que, passades les eleccions del 28-M, PP i Vox van prendre-li l’alcaldia de la ciutat de Valladolid. “Així que gràcies, Óscar”, ha afegit.

 

Sánchez ha arribat a la presentació d’aquest llibre entre escridassades. Desenes de manifestants l’esperaven a les portes del Círculo de Bellas Artes de Madrid, i li han dit “pocavergonya” i “fill de puta”, entre altres insults. Un cop a dins, ha reivindicat l’amnistia com un important gra de sorra per “superar” el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. I ha advocat per deixar de parlar sobre les “necessitats” —l’aritmètica parlamentària que el fa dependre de Junts i ERC— i parlar més de les “virtuts”: “extreure lliçons” del 2017.

Sánchez ha assenyalat, també, que no és comparable l'amnistia del 1977 amb la qual —tot indica— s'acabarà aprovant a principis de 2024. Sí que ha dit, però, que una llei que repari la persecució judicial a independentistes és positiva perquè fa passes en la "superació" d'un conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Ha tornat a defensar, també, que l'amnistia no és cap "qüestió de fe" perquè els indults ja han funcionat com a conillet d'índies. I és més, ha reivindicat que l'amnistia comptarà amb el suport de 178 diputats de la cambra espanyola; no com els indults, que és una mesura que concedeix l'executiu sense necessitat que passi per la cambra baixa.