Pedro Sánchez ha detallat aquest dimarts com serà el reconeixement d'Espanya a l'Estat palestí. Ho ha fet en una compareixença institucional des del palau de la Moncloa, just abans que comencés la reunió del Consell de Ministres en què s'ha de segellar aquesta decisió. Ha asseverat que "l'únic objectiu és la pau" entre palestins i israelians. “Volem tenir la millor relació amb Israel”, ha manifestat també el president del govern espanyol durant el seu discurs. El líder socialista ha donat detalls sobre quina és la visió a partir d'ara de l'Estat palestí per part d'Espanya: "L'estat de Palestina ha de ser viable, amb Cisjordània i Gaza connectades per un corredor i amb Jerusalem Est com la seva capital, i unificades sota el govern legítim de l'Autoritat Nacional Palestina".

 

El president espanyol ha aclarit que no correspon al seu govern definir les fronteres d'altres països, però ha assenyalat que la visió espanyola s'alinea amb les resolucions dels Consells de Seguretat de l'ONU, així com la posició mantinguda per la Unió Europea. "No reconeixerem canvis a les línies frontereres del 1967 que no siguin acordades per totes dues parts", ha sentenciat. Amb la decisió d'aquest dimarts, Espanya s'afegeix a una llista de 140 estats que ja han reconegut Palestina. Ha comunicat en una compareixença en castellà i anglès —sense preguntes— una decisió que s'ha pres de forma coordinada amb Irlanda i Noruega. 

Durant la seva compareixença, Pedro Sánchez ha assegurat que la decisió "no va contra ningú; menys encara contra Israel, un poble amic a qui respectem, apreciem i amb qui volem tenir la millor relació possible". I ha insistit que, per a Espanya, Hamàs és una organització terrorista que té el "rebuig frontal i rotund" del seu govern, en tant que "està en contra de la solució dels dos estats". "Des de demà mateix concentrarem els nostres esforços per la solució dels dos estats, amb la prioritat de posar punt final a la crisi sense precedents a la Franja de Gaza; demano un alto el foc, l'entrada d’ajuda humanitària i l’alliberament d’ostatges per part de Hamàs", ha dit el líder socialista durant la seva compareixença.

Aquest dilluns, Pedro Sánchez va reunir-se amb Volodímir Zelenski a la Moncloa. En una roda de premsa posterior dels presidents espanyol i ucraïnès, el líder socialista va assegurar que el seu executiu actua sempre "respectant el dret i l'ordre internacional basat en regles, sigui quin sigui el context, tant a Gaza com a Ucraïna"."Espanya sempre defensarà els propòsits i els principis que figuren a la Carta de Nacions Unides", ha remarcat aquest dimarts.

Israel acusa Sánchez de "còmplice" de l'assassinat a jueus

El ministre d'Exteriors d'Israel ja ha reaccionat a la notícia, i ha atacat durament Pedro Sánchez per la decisió de reconèixer l'Estat palestí, a qui ha acusat de ser un "còmplice" de la "incitació a l'assassinat del poble jueu". De fet, ha arribat a comparar la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, amb el líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, i amb el líder de Hamàs a Gaza, Yahya Sinwar, per haver defensat que l'Estat palestí s'ha de reconèixer "des del riu fins al mar". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!