Pedro Sánchez va superar aquest divendres l’equador de les seves reunions amb presidents autonòmics sense aconseguir esberlar el guió imposat per Alberto Núñez Feijóo als seus barons. Les reunions han estat cordials i s’han aconseguit enteses en multitud d’àmbits; fins i tot alguns presidents territorials amb carnet del PP han abandonat el palau de la Moncloa satisfets. Però cap d’ells ha segut a negociar bilateralment el nou model de finançament. És un punt en l’ordre del dia que el cap de l’executiu espanyol inclou en les seves trobades de divendres, després d’haver acordat amb Esquerra Republicana un model singular per a Catalunya i proposar d’exportar-lo a la resta d'autonomies. Tots, tal com reclamava Génova 13, s’han mostrat rígids quan ha sortit aquest tema, han mostrat la seva repulsa al “cupo separatista” i han instat el líder socialista a abordar el finançament autonòmic en la Conferència de Presidents; i no pas de forma bilateral en reunions privades a la residència presidencial.

Tots els barons del PP que ja han passat pel palau de la Moncloa a fer les seves respectives entrevistes han denunciat després en roda de premsa la falta de “concrecions” que els ha exposat Pedro Sánchez. Amb les càmeres i els micròfons apagats, el president autonòmic d’una important comunitat autònoma admetia haver-se quedat sorprès que el líder socialista no li posés la mel als llavis: esperava que el president del govern espanyol li exposés com podia extrapolar-se un pacte com el de PSOE-ERC al seu territori, i seduir-lo per tal de provocar importants esquerdes en la unitat que han exhibit fins ara els presidents autonòmics respecte de les directrius de Feijóo. Reconeixia, doncs, no tenir cap incentiu per desafiar el màxim líder del seu partit.

El Consell de Política Fiscal i Financera i la conferència de presidents

Tots els presidents del PP, malgrat tot, surten satisfets per haver vist en Pedro Sánchez plena voluntat d’abordar la reforma del sistema de finançament de forma multilateral. Caldrà veure si serà llavors quan el líder socialista mostrarà el seu as a la màniga. Tothom veu amb bons ulls tractar aquest tema en el Consell de Política Fiscal i Financera, però el PP també li exigeix al líder socialista incloure aquesta qüestió en la conferència de presidents. El govern espanyol insisteix que no té sentit abordar-ho allà si ja hi ha un òrgan especialitzat per tractar aquests temes. No obstant això, el PP té prou presidents autonòmics per imposar incloure aquest afer en l’ordre del dia de la conferència; i l’executiu espanyol ho té assumit.

El cafè per a tothom de Sánchez, diluït

L’estratègia de Pedro Sánchez era molt clara: davant les crítiques per haver pactat el finançament singular, passar la patata calenta al seu principal adversari, el líder del PP. Després d’una revolta territorial per l’enveja que suscita el model singular pactat amb Esquerra Republicana, el president del govern espanyol va proposar repartir el cafè per a tothom. “El nostre model de finançament és el mateix en tots els territoris”, va arribar a manifestar en una reunió amb parlamentaris socialistes. Dies abans advocava per una reforma en la qual “totes les autonomies que ho desitgin recaptin i gestionin” els impostos que es generen en els seus respectius territoris. No obstant això, i per molt llaminer que hagi estat l’oferiment, els presidents autonòmics del PP s’han mantingut fidels a l’exigència de Feijóo i han condemnat el “trencament de la solidaritat” que representa un sistema singular. 

 

Sánchez manté els barons del PSOE a la contra

Qui tampoc no va sortir del guió aquest divendres va ser Emiliano García-Page, que va presentar-se a la Moncloa amb les seves habituals ganes de brega. En la roda de premsa posterior a la seva reunió amb el president del govern espanyol, el president castellanomanxec va assegurar que havia exposat el seu rebuig a un finançament singular que és “inadmissible”. “La riquesa de Catalunya és de tots”, va bramar.

I fins i tot va arribar a reptar Pedro Sánchez en la seva estratègia negociadora. Va rebutjar que el pacte ERC-PSOE sigui la base d’una negociació multilateral amb les comunitats autònomes per pactar un nou model del règim comú. “No dono per vàlid el document plantejat amb els independentistes; s’ha de parlar sobre el document actual, el pacte actual, i sobre la realitat d’avui”, va sentenciar.

La contestació a Pedro Sánchez en matèria de finançament dins del PSOE no es limita a Garcia-Page. Una setmana abans, també va mostrar la seva aversió al pacte amb Esquerra Republicana el president d’Astúries. En la seva compareixença davant dels mitjans va assegurar haver-li traslladat a Pedro Sánchez que “no donarà suport a res que perjudiqui els interessos d’Astúries”. Adrián Barbón va fer un discurs en el qual suplicava que Catalunya no surti de l’actual règim comú.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!