Catalunya i l’independentisme han desaparegut de les desenes de folis que aquest dimarts Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo han carregat cap a dins de l’hemicicle del Senat. El president del govern espanyol i el cap de l’oposició s’han enfrontat en un debat a la cambra baixa que ha servit per inaugurar la campanya electoral del 28-M; un mes abans que se celebrin les eleccions autonòmiques i municipals a l’Estat. Només Feijóo ha mencionat una sola vegada la paraula “independentisme”, per criticar els pactes de Sánchez amb ERC i Bildu per mantenir viva la legislatura.
La gran protagonista del debat ha estat l’economia. Concretament, l’habitatge. Tot perquè el president del govern espanyol ha optat per fer el seu tercer anunci sobre habitatge en deu dies: ha explicat que l’executiu construirà 20.000 nous habitatges públics en terrenys del Ministeri de Defensa. Ara bé, La Moncloa no concreta on estan ubicats aquests terrenys a l’Estat, quants n’hi ha a cada comunitat autònoma, ni tan sols quan s’iniciaran les obres d’aquests habitatges.
Davant d’aquest anunci, Feijóo ha fet ús del comodí competencial per tombar la proposta de Sánchez. Segons el líder del PP, el president socialista no podrà complir amb la seva promesa perquè l’habitatge “és competència de les comunitats autònomes”. Fent ús, també, de l’imaginari catòlic, ha ironitzat sobre els anuncis continuats de Sánchez en matèria d’habitatge assegurant que “sembla el miracle dels pans i els pisos”. De la mateixa manera, Feijóo ha introduït els okupes a la cambra alta, assegurant que, si el popular arriba mai a La Moncloa, aprovarà lleis per desnonar de forma exprés (en menys de 24 hores) aquells que ocupin un immoble.
Aquest cop, però, Ione Belarra ha sortit en defensa de Sánchez. En declaracions als passadissos del Congrés, la líder de Podemos i ministra de Drets Socials ha acusat Feijóo de crear “un problema allà on no n’hi ha”. Segons la secretària general dels morats, els discursos durs amb els okupes generen “aporofòbia".
“Peripatètic” i “manipulació” de les urnes
Els dards més enverinats han aparegut a les rèpliques. Sánchez ha titllat de “peripatètic” que Feijóo anés a Brussel·les a criticar les polítiques econòmiques del govern espanyol. “No sé si això li va gran o li queda lluny”, li ha etzibat el socialista al popular, confiat que els cara a cara a la cambra baixa beneficien més al PSOE que al PP. De la mateixa manera, ha lamentat les crítiques de Feijóo a la Cimera Iberoamericana mentre el líder popular compartia míting amb una “telepredicadora que considera l’homosexualitat una malaltia”. “El dia següent jo estava amb diversos caps d’estat i vostè ballava una barreja de merengue i reggaeton”, ha afegit.
En la seva rèplica, Feijóo ha acusat Sánchez de “manipular” les urnes en un intent de votació en el Comitè Federal del PSOE de l’1 d’octubre de 2016. De la mateixa manera, ha assegurat que Sánchez “no està a l’alçada” d’un president del govern com cal. “El meu objectiu és derogar el sanchisme”, ha arribat a dir el cap de l’oposició en el seu enfrontament amb el president del govern espanyol.
El postpartit
Un cop acabat el debat, que ha durat al voltant de tres hores i que ha generat més enfrontament que contingut, totes dues parts han valorat les seves sensacions als passadissos del Congrés. L’entorn de Feijóo s’ha mostrat ben clar i, en referència a l’anunci sobre habitatge, ha manifestat que “al PP no col·loquem urnes darrere les campanyes”. El nucli més dur de Génova manifestava també que Feijóo “seria incapaç de comparèixer sense dir res”.
“És preocupant l’absoluta incompetència de Feijóo”, es deia a l’altra banda dels passadissos. La sala de màquines de La Moncloa, en canvi, lamentava així el discurs “fluix” del líder popular i posava en valor la “frescor” i “l’ordre” del discurs del president del govern espanyol.
ERC i Junts es queixen de Rodalies i el dèficit fiscal
Tot i l’obstinació de Sánchez i Feijóo per evitar Catalunya, ERC i Junts s’han encarregat a posar sobre la taula les qüestions més espinoses. El portaveu dels juntaires, Josep Lluís Cleries, ha recriminat al govern que “no hagi fet cap proposta política positiva per trobar solucions al conflicte polític català”. “Estem arribant al final de la legislatura que, per a la nostra nació, està perduda”, ha explicat Cleries, que ha recordat al president espanyol que arrencarà la presidència espanyola havent incomplert la promesa “que es pugui parlar en català al Senat”. En aquesta línia, Cleries ha subratllat el dèficit fiscal a Catalunya que, al seu entendre, “és una realitat incontestable”. A més, s’ha preguntat “per què els 7 milions i mig de catalans han de subvencionar l’Estat espanyol amb 21.000 milions d’euros”.
Al seu torn, la portaveu d’Esquerra, Mirella Cortés, ha reclamat el “traspàs integral” del servei de Rodalies a la Generalitat. “L’infrafinançament crònic i la incompetència mostrada per la gestió govern de l’Estat es tradueix en trens que no arriben, retards com a norma, averies i un estat paupèrrim de les infraestructures”, ha retret la republicana, que també ha reclamat la resignifació de la comissaria de la Via Laietana com un “espai de memòria”. Per acabar, ha reiterat que l’”assignatura pendent” és el referèndum, al qual “tard o d’hora hi haurà de donar resposta”. Ara bé, uns i altres han coincidit en criticar els anuncis de l’executiu espanyol en matèria d’habitatge recordant que no se sap “ni on ni quan” es faran els pisos socials.