La Constitució és el “marc fundacional de la convivència”, segons Pedro Sánchez; i és “l’única mediadora per decidir el futur d’Espanya”, segons Alberto Núñez Feijóo. El president del govern espanyol i el líder de l’oposició han competit aquest dimecres al pati del Congrés dels Diputats per qui feia més declaracions en defensa de la Constitució. Tots dos s’han instat mútuament a complir-la. El líder del PP ha insistit que una llei d’amnistia és anticonstitucional i ha acusat Sánchez de “liderar un moviment” contra la carta magna per haver-se aliat amb independentistes al Congrés dels Diputats. Mentre que Pedro Sánchez ha insistit que el PP ha de complir la seva obligació legal de renovar la cúpula dels jutges espanyols, el CGPJ. "S'han acabat les excuses", ha dit.
Així han estat les intervencions dels líders dels principals dos partits espanyols, just abans que al Congrés dels Diputats comencés l’acte oficial de celebració del 45è aniversari de la Constitució espanyola. Les línies mestres dels discursos de Sánchez i Feijóo ja s’han pogut entreveure aquest dimecres al matí, als seus respectius comptes de Twitter (actualment ‘X’). El president del govern espanyol hi ha escrit que la carta magna és el “marc fundacional de la convivència”. El PSOE insisteix darrerament que la llei d’amnistia és coherent amb el procés de “normalització” en les relacions Catalunya-Espanya. El líder dels populars, per la seva banda, ha demanat “respectar i defensar” la Constitució, en tant que interpreta que l’amnistia és anticonstitucional, que l’ús d’un mecanisme de verificació amb Junts és una “humiliació” i pretén reivindicar el PP com l’únic garant de la Constitució.
Durant l’acte, la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ha pronunciat un discurs que en més d’una ocasió ha apel·lat a la “convivència”, ressaltant que és un dels esperits dels pares de la carta magna. “La Constitució de la concòrdia és la que ens uneix davant del mínim intent d’alterar la convivència”, ha asseverat durant l’únic discurs que s’ha pronunciat aquest dimecres a l’edifici ubicat a la madrilenya carrera de San Jerónimo.
Abans del discurs de Francina Armengol, la cantant María Berasarte ha interpretat la cançó de Joan Manuel Serrat ‘Aquellas pequeñas cosas’. I després del discurs de la presidenta de la cambra baixa ha interpretat la peça ‘Al alba’. Cal tenir en compte que l’últim cop que Armengol va pronunciar un discurs va ser la setmana passada, en motiu de l’acte solemne d’inauguració de la legislatura amb Felip VI, i aquella intervenció va ofendre l’oposició: PP i Vox van acusar-la de partidista, i es van negar a aplaudir.
La jornada ha començat amb la hissada de la bandera espanyola que, enguany, per primer cop, ha tingut lloc al Senat. Sempre s’ha acostumat a fer-ho a la plaça Colón de Madrid, i l’any passat es va fer al Congrés dels Diputats. Aquesta vegada, però, s’ha fet a la institució que ara mateix el PP controla a causa de la seva majoria absoluta aconseguida en les passades eleccions del 23-J. L’acte ha estat presidit pel president d’aquesta institució, Pedro Rollán, i per la seva homòloga al Congrés, Francina Armengol. Es tracta d’un acte amb alta presència militar: a aquestes dues autoritats els ha rebut l’almirall general Teodoro Esteban López.
El Congrés dels Diputats ha celebrat aquest dimecres el 45è aniversari de la Constitució espanyola amb més formacions polítiques absents que no pas presents: ni Esquerra Republicana, ni Junts per Catalunya, ni Bildu, ni PNB, ni BNG, ni tampoc Vox han assistit a l’acte oficial i solemne d’aniversari de la carta magna espanyola; un total de 59 diputats. Per molt que congreguin més parlamentaris, són menys les formacions que sí que hi han assistit: PSOE, PP, Sumar, Coalició Canària i UPN.
Remor de togues contra l’amnistia
Si l’aniversari constitucional de l’any passat estava marcat per les reformes dels delictes de sedició i malversació, el d’enguany ha estat marcat per la llei d’amnistia. La voluntat del PSOE d’aprovar aquesta llei que repari la persecució judicial a independentistes dona tota la munició necessària al PP per apropiar-se de l’esperit de la carta magna, assegurar que són els únics defensors de la Constitució, i acusar Pedro Sánchez de traïdor, de “pròfug de la democràcia”. Ha estat un acte marcat, també, pel trencament entre Podemos i Sumar al Congrés d’aquest dimarts.
La llei d’amnistia, al capdavall, ha generat també remor de togues: jutges demanant una desobediència generalitzada contra un text pactat pel PSOE amb Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. La setmana passada, exmagistrats del Tribunal Constitucional van participar en un aquelarre contra l’amnistia organitzat pel PP al Congrés dels Diputats. L’expresident de l’òrgan, Francisco Pérez de los Cobos, va demanar “batallar” contra una llei que representa un “desafiament a l’ordre constitucional”, un text que vulnera, a parer seu, el principi de seguretat jurídica i el d’igualtat. I l’exmagistrat del tribunal de garanties Jorge Rodríguez Zapata va animar a desobeir: “Hem de defensar el dret a resistència amb tots els mitjans al nostre abast: manifestacions, boicots o no compliment de les lleis quan els altres no les compleixen”.
Renovació del CGPJ, un deure constitucional
El PSOE, però, ha pogut tenir en els darrers dies prou munició per contraatacar els embats del PP, les acusacions d’inconstitucionalitat de l’amnistia i les “humiliacions” per reunir-se a Ginebra amb un “verificador de guerrilles llatinoamericanes”. Dos dies abans d’aquest 45è aniversari de la Constitució, es van complir 5 anys de mandat caducat de la cúpula dels jutges espanyols. Els socialistes insten els populars a complir la carta magna i seure a negociar una renovació del Consell General del Poder Judicial.
Però el PP reclama que es faci una renovació de forma simultània a una reforma. El PSOE no tanca la porta a aquesta reforma, però suplica que primer de tot es faci la renovació, que és el més senzill de fer. I el govern espanyol té un bon argument al seu favor. El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, s’ha posicionat a favor de la mateixa línia defensada per l’executiu presidit per Pedro Sánchez: primer de tot, la renovació, i després, en tot cas, una reforma del CGPJ.