Divendres 22 de desembre. És el dia que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, es reuniran finalment, segons informen fonts del PP. El president dels populars ha acabat acceptant una de les tres dates que el gabinet de Sánchez va oferir i, després de remetre al president espanyol una carta indicant els temes que vol abordar, ha acceptat trobar-se el pròxim divendres. Les mateixes fonts apunten que el PP deixa que sigui el govern espanyol qui fixi l'hora i el lloc de la reunió, però no s'estalvien el dard: “Sempre que sigui en territori nacional”.

Fonts del PP expliquen que Feijóo ha enviat aquest dimarts al matí una carta a Sánchez amb l'ordre del dia que proposa. D'entrada, el president del PP demana abordar diversos temes fruit dels acords i negociacions entre el PSOE i els partits independentistes: vol parlar de la “igualtat dels espanyols i respecte a l'estat de dret”, en relació amb la llei d'amnistia, de mesures per garantir la independència judicial, del posicionament sobre “la prevaricació judicial que denuncien PSOE, Junts i ERC”, de la defensa del Poder Judicial davant l'assetjament per part dels socis del govern espanyol, de les negociacions mantingudes a Ginebra entre el govern espanyol i Junts i ERC i del principi de solidaritat i de la imprescindible multilateralitat per afrontar el repartiment dels recursos públics, vinculat a la condonació de deute i a la cessió del 100% dels tributs a Catalunya.

Pamplona, “deteriorament institucional”, impostos i article 49 de la Constitució

Feijóo també reclama la paràlisi de la moció de censura a Pamplona amb Bildu i discutir la proposició de llei que pretén despenalitzar l'enaltiment del terrorisme i l'atac als símbols nacionals, que ahir va anunciar el líder del PP en una entrevista a Telecinco. Així mateix, Feijóo inclou a la seva proposta d'ordre del dia el deteriorament institucional”, la “despolitització” dels mitjans de comunicació públics, les pujades d'impostos pactades amb Sumar i els plans d'ajuda als ciutadans per fer front als efectes de la inflació.

Finalment, el president del PP accepta parlar de la ⁠modificació de l'article 49 de la Constitució, però especifica que s'ha de fer “en les condicions ja pactades en la legislatura passada, que inclouen garanties per escrit que els socis del govern espanyol no demanaran un referèndum constitucional amb noves modificacions”.

Una reunió que sobrevola des de fa dues setmanes

Fonts del PP recorden que els populars van tenir coneixement a través dels mitjans de comunicació el passat 6 de desembre que Pedro Sánchez valorava trucar a Alberto Núñez Feijóo. Cinc dies després, el director de gabinet del president espanyol es va posar en contacte amb la directora de gabinet de Feijóo confirmant-ho i oferint-li tres dates.

El PP va reclamar un ordre del dia per escrit i l'estira-i-arronsa entre els populars i el govern espanyol al voltant de l'ordre del dia i les condicions de la reunió s'han mantingut fins aquesta setmana, amb incomptables peticions del PP de rebre els punts sobre els quals Sánchez volia parlar i no assabentar-se'n per la premsa. Sense anar més lluny, el portaveu del PP, Borja Sémper, va qualificar la petició de reunió i tot el que l'envolta de “mera tàctica”, “joc partidista” i “ganivetada a curt termini”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!