Començar un míting a les sis de la tarda a Alcalá de Henares i pretendre ser a quarts de vuit a Barcelona és impossible. Pedro Sánchez no ha complert l'horari i ha arribat una hora tard a l'acte de final de campanya del PSOE, que per primera vegada un president del govern espanyol ha triat tancar a Catalunya. Conscient que les enquestes enfosqueixen el panorama d'aquest 10-N, els dirigents socialistes han optat per apel·lar a les entranyes: despertar la por a VOX i a l'independentisme. Ho han fet davant 3.000 militants i simpatitzants entregats, a la Fira de Barcelona.
Tots els qui han trepitjat l'escenari, des de Miquel Iceta a Jaume Collboni, han demanat el vot als socialistes per tres raons: "superar el bloqueig", "frenar els franquistes" i tenir un govern "progressista que lluiti per la justícia social". Avui Sánchez ha triat el vestit de líder netament d'esquerres, amb les promeses estrella de derogar la reforma laboral, il·legalitzar la Fundació Francisco Franco o apujar les pensions. Ni una paraula de l'anunci que va fer durant el debat de dilluns, quan va comprometre's a tornar a penalitzar com a delicte la convocatòria de referèndums.
En un intent de marcar perfil propi en la gestió de la crisi catalana, l'aspirant del PSOE a la reelecció ha assenyalat que "els catalans no volen ser salvats pel PP, volen un partit de concòrdia i diàleg". En aquest sentit, ha dibuixat un escenari binari, on l'única elecció possible és entre "l'avenç", que segons ha afirmat representa la seva candidatura, o el "retrocés" de la dreta, perquè des del seu punt de vista a Espanya hi ha ara "un problema d'extremismes".
L'última vegada que els socialistes catalans van guanyar unes eleccions generals a Catalunya va ser el 2008, amb Carme Chacón com a cap de llista. Des d'aleshores han quedat per darrere primer de CiU, després dels comuns i finalment d'ERC. Sánchez s'ha mostrat confiat que aquest cop "Catalunya tornarà a tenyir-se de vermell". I que això passi és determinant per a uns bons resultats a Espanya. Avui, Sánchez ha tornat a tenir una benvinguda en forma de protesta per part d'un grup de CDR.
Aparició virtual de Batet
Si bé la intenció inicial era que Meritxell Batet pogués incorporar-se amb la campanya ja en marxa, finalment el PSC ha completat la cursa cap al 10-N sense la seva candidata. La també presidenta del Congrés segueix de baixa per prescripció mèdica. Una situació que s'allarga ja des de fa dues setmanes.
Amb tot, els socialistes han volgut fer-la aparèixer en l'últim míting a través d'un missatge enregistrat en vídeo. A la gravació, Batet convida a "aprofitar les últimes hores" per anar a votar "per tres raons: frenar VOX, refer tot allò que els independentistes han fet malbé, tot el patiment, i perquè no podem permetre que el discurs de l’odi ens governi".
Iceta aprofita per fer campanya per les catalanes
Al llarg de les dues últimes setmanes, l'absència de Batet s'ha suplert amb el reforçament de la participació del candidat al Senat, Manuel Cruz i, especialment de Miquel Iceta, que ha aprofitat aquesta campanya per vendre's també com a presidenciable per a la Generalitat de Catalunya, amb la mirada posada a unes imminents eleccions catalanes.
A més de defensar que la millor opció per als catalans és que a Espanya hi hagi un govern encapçalat per Pedro Sánchez, que lideri "una segona onada progressista" i aposti pel "diàleg", Iceta s'erigeix com l'únic representant del "catalanisme constructiu que no cremava contenidors, que volia encapçalar la reforma a Espanya".
Borrell i els Balcans
Un dels qui ha actuat aquesta nit a Barcelona és Josep Borrell, molt actiu durant aquests dies de campanya. L'encara ministre d'Exteriors en funcions ha començat referint-se a una reunió que ha mantingut a Ginebra amb representants dels Balcans. "Allà hi va haver 25.000 morts, quan sento que encara aquí algú parla de fer com Iugoslàvia, Eslovènia o Kosovo penso, però que s’han begut l’enteniment?", s'ha alarmat.
Borrell ha posat com a exemple de prosperitat, en contrast amb l'independentisme, la caiguda del mur de Berlín, ha dit sentir-se "tip d'escoltar parlar Torra en nom de tots els catalans" i ha deixat clar que poden treure el seu nom d’un carrer de la Pobla- el seu municipi natal-, però que no li trauran la "identitat catalana".
Collboni, desenfrenat
L'encarregat d'escalfar l'ambient quan encara s'anava omplint el recinte ha estat Jaume Collboni. Entre el DJ i l'actuació musical en directe, el primer tinent d'alcalde de Barcelona ha estat tan breu com contundent. El seu missatge, contra els protagonistes dels enfrontaments amb la policia durant les protestes de les últimes setmanes, "els violents que aixecaven barricades".
"Els vull dir a aquests que encara avui es dediquen a llançar amenaces que les vostres barricades d’odi no ens faran callar, que les vostres fogueres no cremaran el futur d’aquest país", ha advertit Collboni, que ha afegit que els socialistes catalans hi són "per plantar cara".