Tot apunta que les investigacions del rei emèrit Joan Carles I quedaran en no-res. Almenys a Espanya. Això és el que ha avançat avui El Confidencial, que ha revelat que la Fiscalia es prepara per a arxivar les indagacions que havia iniciat per a determinar si les possibles actuacions il·legals es trobaven emparades o no per la inviolabilitat constitucional. En aquest context, des de la cimera europea a Eslovènia, Pedro Sánchez ha deixat clar que farà costat al ministeri públic, sigui quina sigui la decisió que acabi prenent.

En una breu roda de premsa aquest dimecres, el president del govern central ha assegurat que "des del govern d'Espanya sempre hem defensat la igualtat de tots els espanyols, es diguin com es diguin i tinguin el cognom que tinguin". En aquest sentit, Pedro Sánchez ha negat tracte de favor i ha sostingut que "el que ha fet l'Agència Tributària, el que ha fet la Fiscalia, és treballar amb absoluta llibertat, amb tots els recursos econòmics i materials que necessitessin, per a poder investigar fins a l'últim dels fets susceptibles d'investigació". I ha conclòs al respecte: "A partir d'aquí, nosaltres estarem en allò que digui la Fiscalia General de l'Estat".

 

També ha estat preguntat per la llei d'habitatge, després que Pablo Casado hagi anunciat que la portaran al Tribunal Constitucional i que no l'aplicaran allà on governen. Pedro Sánchez ha rebatut que "no es pot dir que no a un projecte que no s'ha pogut llegir" i que tampoc no s'ha pogut debatre al Congrés dels Diputats. Per això ha demanat a l'oposició "que es llegís el text abans d'anunciar que la recorrerà i que donés una oportunitat a la seva tramitació parlamentària".

El president del govern espanyol ha sostingut que la llei pactada entre el PSOE i Unidas Podemos "converteix l'habitatge no en un problema, com ho és avui, sinó en un dret". Ha subratllat que la norma que aprovi el Consell de Ministres serà "respectuosa absolutament amb la propietat privada", però que també estarà "compromesa" amb l'emancipació dels joves o amb l'habitatge social, un dels "principals dèficits" de l'Estat espanyol. "La gent té un problema amb l'accés a l'habitatge. Els poders públics hem de convertir aquest problema en un dret, el dret a l'habitatge digne", ha insistit.

Defensa asseure's amb Kosovo

Una de les anècdotes d'aquesta cimera de la Unió Europea amb els Balcans Occidentals ha estat justament la participació de Kosovo, un Estat que no és reconegut per Espanya. Malgrat tot, Pedro Sánchez ha defensat asseure-s'hi, perquè Espanya ha d'estar en tots els fòrums. De fet, també ha "donat la benvinguda" al diàleg entre Pristina i Belgrad, i els ha animat a "trobar un punt de trobada que sigui coherent amb el dret internacional i que satisfaci les parts".