“No fem polítiques sobre el buit; caldrà esperar els congressos dels socis parlamentaris”. Així de clar s’ha expressat aquest dimecres Pedro Sánchez quan se li ha preguntat sobre el calendari dels pressupostos generals de l’Estat del 2025. En una roda de premsa des de Nova York, el president del govern espanyol ha reconegut que esperarà a veure com respiren Esquerra Republicana i Junts per Catalunya després de les seves respectives cites congressuals per fixar el calendari dels comptes de María Jesús Montero. “Pas a pas; primer anem al sostre de dèficit”, ha reivindicat el líder socialista.
El president del govern espanyol, que visita la ciutat nord-americana amb motiu de l’Assemblea General anual de l’Organització de les Nacions Unides, ha asseverat que el seu executiu “no renunciarà als seus deures” d’aprovar els pressupostos del 2025, després d’haver posat el fre de mà quan la seva pugna amb Junts per Catalunya pel sostre de despesa anava pel pedregar: ha decidit retirar de l’ordre del dia la votació de la senda i renegociar-la amb la formació independentista. Malgrat tot, durant el seu discurs en aquesta compareixença davant dels mitjans de comunicació, ha disparat contra el PP, que “mira cap a un altre costat i vota en contra de posar 12.000 milions d’euros per a les comunitats autònomes”. Dit això, ha asseverat que el “Pla A” de l’executiu que presideix és aprovar els comptes.
Canvi d’estratègia negociadora amb Junts
El cas és que el president del govern espanyol ha posat el fre de mà i ha canviat d’estratègia amb Junts per Catalunya. En un dia i mig, i després de la reunió a Suïssa, ha fet un repòquer gesticular amb els independentistes de Míriam Nogueras: retirar el sostre de dèficit de l’ordre del dia de dijous al Congrés, acceptar una negociació sobre aquest tema, enviar una carta a Europa per reclamar l’oficialitat del català, reactivar les comissions d’investigació sobre l’operació Catalunya i el 17-A, i comprometre’s a desclassificar els informes del CNI sobre els atemptats del 2017. I ha, també, accedit a debatre a la cambra baixa sobre atorgar al Centre Nacional d’Intel·ligència d’una major transparència.
Conflicte diplomàtic amb Mèxic
Paral·lelament, també ha estat preguntada per la polèmica presa de possessió de la presidenta electa de Mèxic, Claudia Sheinbaum, que ha decidit convidar al seu acte el president del govern espanyol, però no a Felip VI. L’argument de la política mexicana és que Espanya encara ha de demanar perdó per la conquesta i el genocidi que els castellans van cometre al continent sud-americà durant la colonització.
Pedro Sánchez ha evitat demanar disculpes quan ha estat preguntat pels periodistes sobre aquesta qüestió; però ha opinat que la decisió de la presidenta electa mexicana és “inexplicable” i “inacceptable”. Ha manifestat també la seva “frustració” en veure que la decisió es pren des d’un nou executiu progressista. “Sembla que no podem normalitzar les nostres relacions polítiques amb una cosa que Espanya ja ha fixat l’empatia amb la societat mexicana”, ha afegit el líder socialista.