Els presidents del govern espanyol i de la Generalitat, Pedro Sánchez i Quim Torra, han acordat reactivar la comissió bilateral Estat-Generalitat, que no es reuneix des del 2011, per estudiar l'aixecament de recursos al Tribunal Constitucional relatius a lleis catalanes com el canvi climàtic i socials ―pobresa energètica―, a més d'altres grups de treball relatius a infraestructures ―el corredor mediterrani―, hisenda i transferències, durant la reunió que han mantingut aquest dilluns a la Moncloa per espai de dues hores i mitja, segons ha informat la vicepresidenta Carmen Calvo.

Segons fonts properes a Sánchez, l'ambient de la trobada ha estat "seriós", però "millor" del que s'esperaven, davant de la crisi que ha viscut l'Estat, amb la declaració d'independència, l'1-O, l'empresonament de l'anterior Govern i el 155. A la Moncloa són conscients que Torra continua amb la voluntat d'endegar el projecte independentista, però insisteixen que davant del "conflicte polític, respostes polítiques": ofertes i comunicació, de manera que han acordat mantenir una "comunicació fluida i normalitzada i que no es produeixi cap curtcircuit", segons ha dit Calvo.

De fet, la comissió bilateral està presidida per la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i Sánchez es compromet a visitar Catalunya amb freqüència, per acabar amb "aquests set anys de desacord" i continuar la "normalització de les relacions" i la "naturalitat" de tracte, segons els ha qualificat Calvo. Per aquest motiu, el president del govern espanyol assistirà a una propera reunió a Barcelona, al Palau de la Generalitat, amb Torra. Les "relacions lleials" també impliquen que Sánchez es compromet a assistir als actes oficials pels atemptats de la Rambla del proper 17 d'agost.

La qüestió és que el govern espanyol ha fugit de la discrepància. Ha evitat valorar que Torra hagi trencat les relacions amb la Casa Reial i ha recordat que el Rei és el cap de l'Estat. També ha explicat que el president ha fet mencions al dret d'autodeterminació, però que aquest "no existeix". Ara bé, Sánchez no ho hauria dit així al dirigent català, sinó que la forma seria emfasitzar que el límit era la unitat d'Espanya, l'article 2 de la Constitució i l'Estatut. Inclús, Calvo ha respost que era una "trobada institucional", en ser preguntada per si mantenien l'acusació que Torra era un "racista".

Tanmateix, la vicepresidenta espanyola ha reconegut que el dirigent català seguia en les seves posicions republicanes, cosa que era "públic i conegut per tothom". "No és novetat que el president de la Generalitat té una coalició de govern independentista, però Catalunya pot millorar moltes expectatives", ha dit Calvo sobre l'agenda proposada a la reunió. Aquesta ha insistit que "no és una situació senzilla, cal intel·ligència, prudència i paciència de tots", a més de "respecte mutu". Tanmateix, la número dos del govern central s'ha reafirmat que "no hi ha presos polítics a Espanya".

Per la seva banda, l'executiu espanyol espera el suport independentista en àmbits com la retirada de la llei mordassa, o qüestions sobre dependència, que podrien redundar en l'oferta a l'independentisme. Això podria conduir a "acords parlamentaris amb els partits catalans", com va ser el cas de la renovació de la cúpula de RTVE la setmana anterior, o la moció de censura de Rajoy. Calvo ha llançat aquí una crítica al govern anterior, que al seu parer "ho recorria pràcticament tot", i s'ha reafirmat en la idea que "Espanya té un altíssim grau de descentralització", del qual Catalunya se'n pot beneficiar.