La negociació ha començat com va acabar: amb Pedro Sánchez i Pablo Iglesias signant un document i abraçant-se. Aquest dilluns a la tarda, un mes i mig després de la primera signatura, els líders han signat l'acord programàtic del que volen que sigui un govern de coalició progressista. L'eufòria, però, era continguda. Les mirades estaven fixades a 600 quilòmetres: a Barcelona, a la mateixa hora, ERC començava la reunió de la seva executiva nacional. Sobre la taula dels republicans, la proposta de diàleg de l'esquerra espanyola i l'informe favorable a Junqueras de l'Advocacia de l'Estat.
En la declaració davant les càmeres, però sense preguntes dels periodistes, el mateix candidat a la investidura ha admès que la governabilitat serà "complexa" tenint en compte la fragmentació del Congrés dels Diputats. No obstant això, ha apel·lat al diàleg, i al concepte de progrés que encapçalarà aquest executiu, per aconseguir donar estabilitat a Espanya. "Ho farem amb un sol gest, el gest de parlar", ha defensat Sánchez, que ha reivindicat la "diversitat territorial i ideològica" de l'Estat espanyol. Les dues úniques vies, ha insistit, són "el diàleg i l'acord". Ha demanat investidura "més aviat que tard".
Pablo Iglesias, que ha estat el primer a agafar la paraula, ha estat més ambiciós. Ha reivindicat des del moviment del 15-M fins al moviment feminista per assegurar que el nou govern de coalició tractarà de "convertir aquest sí que es pot en polítiques actives de govern". Aquests moviments, ha seguit, "ens han vingut a dir que les coses es poden fer d'una altra manera". Ha assegurat que el nou executiu d'esquerres obrirà una "etapa històrica" d'Espanya, una etapa que combinarà l'"experiència" del PSOE i la "frescor" d'Unidas Podemos.
Tots dos han volgut agrair a l'altre la seva "generositat" durant la negociació, que en el seu cas ha acabat a bon port i que ja ha aconseguit aquest dilluns el suport del PNB i una probable abstenció d'EH Bildu (si ho avalen les seves bases). Malgrat tot, són conscients que serà necessària l'abstenció d'Esquerra. És per això que, malgrat la voluntat d'una investidura com abans millor, totes dues parts eviten mullar-se encara sobre la data d'un hipotètic debat d'investidura.
Catalunya al programa
Set línies de les 49 pàgines que abasta el document de l'acord de govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem estan dedicades a parlar específicament de Catalunya. Sota el títol 'Coalició progressista - Un nou acord per a Espanya', el pacte es compromet al seu punt novè a "abordar el conflicte polític català, impulsant la via política a través del diàleg, la negociació i l'acord entre les parts que permeti superar la situació actual". També es comprometen a "complir els dictàmens del TC i traspassar a la Generalitat totes les competències pendents a l'Estatut com són les beques universitàries, la formació sanitària especialitzada, el salvament marítim o l'execució de la legislació laboral"
Última reunió clau a La Moncloa
La data clau per a la fumata blanca va ser aquest diumenge. L'acord programàtic, presentat aquest dilluns en públic, va ser tancat en una reunió al Palau de La Moncloa. Hi van assisitir Pedro Sánchez i Félix Bolaños per part del PSOE i Pablo Iglesias i Ione Belarra per part d'Unidas Podemos. Segons fonts presents a la trobada, hi havia pendents "sis o set punts" per tancar, als quals van dedicar-se. Finalment, aquest dilluns s'ha donat a conèixer l'entesa, a l'espera que rebi el vistiplau d'Esquerra Republicana.