El decret anticrisi ha sortit aprovat per només quatre vots, després d'aconseguir tancar els números durant els transcurs del mateix ple. Tot i així, a la sortida del Congrés dels Diputats, Pedro Sánchez s'ha mostrat "molt satisfet amb el resultat". Un president espanyol que ha subratllat que avui només es votaven unes mesures per fer front a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna, com la rebaixa dels preus dels carburants o les ajudes directes als transportistes, i no altres qüestions, com el CatalanGate que ha centrat la sessió. També ha retret als partits que hi han votat en contra, des del PP fins a l'independentisme, que facin "política malsana". El dirigent socialista ha anul·lat la seva agenda d'avui i demà, amb viatges a Moldàvia i Polònia, per estar present a les Corts.

En declaracions als mitjans, el president del govern espanyol ha defensat que "és una notícia molt positiva i francament tranquil·litzadora per al conjunt de la ciutadania". En aquest sentit, Sánchez ha reivindicat que "ha prevalgut l'interès general a la politiqueria d'alguns". I ha reblat: "M'agradaria fer una reivindicació de la política sana, que és pensar en el bé comú, davant la política malsana, que apostat tot al 'com pitjor, millor' i gira l'esquena al carrer".

 

El decret contemplava mesures per a fer front a la pujada de preus, com ara la rebaixa d'almenys vint cèntims per litre de gasolina per a tots els usuaris o les ajudes directes a diversos sectors, com els transportistes, els agricultors o els ramaders. I semblava que s'havia d'aprovar plàcidament, perquè amb matisos la majoria d'aliats parlamentaris, incloent-hi ERC, veien el decret amb bons ulls. Fins que ha esclatat l'escàndol d'espionatge massiu a l'independentisme sense una resposta suficient del govern espanyol.

S'ha reflectit en el marcador final: 176 vots a favor, 172 en contra i una abstenció. A favor ho han fet 120 del PSOE, 33 d'Unidas Podemos, sis del PNB, cinc d'EH Bildu, dos de Més País, un de Compromís, un del BNG, un de Nova Canàries, un de Terol Existeix, un del PRC i la diputada Meri Pita, escindida de Podemos. La diputada de Coalició Canària s'ha abstingut. La resta, des del PP fins als independentistes, hi han votat en contra.

Suport total a Robles

Les paraules de la ministra de Defensa, Margarita Robles, justificant l'espionatge a l'independentisme només va ser la gota que va fer vessar el got dels partits independentistes, des d'Esquerra Republicana fins a Junts per Catalunya i la CUP. El president Pere Aragonès n'ha arribat a demanar la dimissió, i Unidas Podemos també l'ha situat en la diana. Preguntat sobre si dona suport a la seva ministra de Defensa, Pedro Sánchez ha estat molt explícit: "Per descomptat".