Tota la maquinària està a punt per als indults als presos polítics independentistes. I Pedro Sánchez vol explicar-se i justificar-se. Per això, aquest dilluns presentarà la mesura de gràcia davant la societat catalana. Segons ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar ElNacional.cat, ho farà en un gran acte al Teatre del Liceu de Barcelona, que aplegarà 300 convidats de la societat civil catalana. El títol de l'esdeveniment: Retrobament, un projecte de futur per a tot Espanya. D'aquesta manera, tot indica que els indults podrien ser aprovats dimarts que ve pel Consell de Ministres.
L'acte ha estat comunicat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i pretén escenificar la nova etapa de distensió entre els dos governs. Ja va haver-hi un primer moment, ara fa deu dies, en un acte a Foment del Treball on van coincidir Pedro Sánchez i Aragonès. I l'agenda a la capital catalana s'intensifica, amb la presència aquest divendres a la reunió del Cercle d'Economia. El gran acte de dilluns al Liceu tindrà lloc a les dotze del migdia. A més dels indults, Sánchez podria parlar de la reactivació de la taula de diàleg.
Tot i això, des de l’executiu encara no volen confirmar la data dels indults. En roda de premsa aquest dijous des de La Moncloa, després de la reunió de Sánchez amb el president andalús Juanma Moreno, la portaveu María Jesús Montero s’ha limitat a dir que serà “aviat”. Ha defensat que la voluntat de l’executiu central “no té tant a veure amb la situació concreta de cada persona, com amb donar pas per la convivència, la concòrdia i el diàleg amb Catalunya”.
Aquest acte arriba tan sols una setmana després de la manifestació de la triple dreta a la plaça de Colón, emulant novament la de febrer del 2019 contra la taula de diàleg. Com la de fa dos anys, va ser capitalitzada per l'extrema dreta de Vox, i amb una participació encara menor: la meitat. En paral·lel, la campanya de recollida de signatures contra la mesura de gràcia iniciada pel PP, emulant les taules contra l'Estatut, també queda lluny de les firmes que va aconseguir en la iniciativa original. Tot plegat, una pista d'aterratge per a Pedro Sánchez, que també té pendent la reforma de la sedició. També com queda la situació del president Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, que evidencia discrepàncies dins del mateix govern espanyol.
Indults "per a la societat catalana"
Aquest mateix dimecres, Pedro Sánchez va tornar a fer pedagogia, en una compareixença conjunta amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. El president del govern espanyol ha defensat que no prenen aquesta decisió “per als afectats, sinó per a la societat catalana i espanyola”, perquè “hem de construir convivència i concòrdia”. Va tornar a dirigir-se als qui puguin tenir reserves davant la mesura de gràcia: “Els demano un vot de confiança, que entre tots fem un exercici de magnanimitat i puguem mirar cap al futur”.