Pedro Sánchez ha iniciat aquest divendres els contactes per reunir-se bilateralment amb els presidents autonòmics. Segons ha informat la Moncloa, el gabinet del líder socialista ha despenjat el telèfon per començar a trucar els equips dels diversos presidents autonòmics. La intenció és organitzar les trobades en ordre d’aprovació dels respectius Estatuts territorials. És a dir, el primer amb qui hauria de reunir-se el president espanyol hauria de ser el lehendakari Imanol Pradales. I, en segon lloc, amb el president de la Generalitat. Precisament, Salvador Illa visitarà Madrid el pròxim dimecres. Viatjarà a la capital espanyola per participar en l’acte de celebració de la Diada que organitza la Delegació del Govern en aquesta ciutat. De fet, aquell matí serà rebut al palau de la Zarzuela per Felip VI. La Moncloa no confirma, de moment, que el líder dels socialistes catalans aprofiti aquest viatge per reunir-se amb el seu homòleg espanyol.

En el missatge que ha enviat aquest dimecres el departament de comunicació de la presidència espanyola no es menciona la voluntat de Pedro Sánchez d’abordar amb els presidents territorials la negociació bilateral d’un nou sistema de finançament. Aquesta setmana, alguns presidents autonòmics han començat a generar esquerdes dins del PP. El passat divendres, Alberto Núñez Feijóo va prohibir als seus barons territorials negociar bilateralment amb Sánchez una millora de les seves respectives situacions financeres.

Però alguns barons van sortir a contestar Feijóo i a oposar-se a aquesta prohibició. “Demanem mesures singulars i excepcionals per estar a la mitjana de tots i construir Espanya en termes d’igualtat amb els altres”, va afirmar aquest dimecres el president del País Valencià, Carlos Mazón. “Parlaré amb Pedro Sánchez, amb criteri i rigor, sobre el problema que tenim a les comunitats amb el finançament i en particular a Andalusia”, va proclamar el president de l’executiu andalús, Juanma Moreno Bonilla.

Aquest dimecres, i davant la contestació dels barons valencià i andalús, Feijóo va ser preguntat a la seva arribada al Congrés dels Diputats sobre les esquerdes dins del seu partit. “El PP no té esquerdes, sinó responsabilitats territorials”, va assenyalar el màxim líder dels populars als periodistes que l’esperaven als passadissos de la cambra baixa. Per a Feijóo, les “úniques esquerdes” que hi ha dins la política espanyola es troben ara mateix dins la cambra baixa, així com “en el govern de Pedro Sánchez i els socis que hi donen suport”.

El finançament, al Congrés

De fet, aquest dimecres va produir-se un inesperat gir de guió al Congrés dels Diputats. Perquè el PP va sotmetre a votació una moció crítica amb l’acord de finançament entre el PSC i ERC amb l’objectiu d’instar el govern espanyol a garantir que el “procés d’estudi, treball i aprovació del nou sistema de finançament autonòmic” es basi en la “multilateralitat i transparència” i “abandoni la bilateralitat” amb les comunitats autònomes. Era un gest simbòlic, sense conseqüències jurídiques. Però el PP estava convençut que tiraria endavant perquè Junts va decidir marxar de Madrid per assistir a la celebració de la Diada, a Catalunya. Vox, finalment, es va abstenir en la votació i va fer descarrilar la moció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!