Pedro Sánchez manifestava fa poc més d’un mes la necessitat del PSOE de recuperar el control territorial de l’Estat per tal d’aspirar a mantenir la Moncloa a les seves mans una legislatura més. “Aquesta extraordinària terra tornarà a ser socialista”, manifestava el president del govern espanyol en la clausura del 41è congrés federal del PSOE que es va celebrar a Sevilla. Andalusia, comunitat autònoma més poblada i on el partit té més militants, fou durant dècades un feu i una maquinària electoral dels socialistes. El PP hi governa des de fa sis anys: la primera legislatura ho va fer en coalició amb Ciutadans i amb el suport extern de Vox, i ara fa dos anys i mig guanyà les eleccions per majoria absoluta. D’aquí a un any i mig, com a màxim, s’hi tornaran a celebrar eleccions autonòmiques. Aquesta setmana, amb la decisió de Pedro Sánchez de situar María Jesús Montero com a nova líder del PSOE andalús, inicia l’estratègia de reconquerir electoralment Espanya a través d’Andalusia. Montero, per la seva banda, no ha deixat de ser vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda. I això significa que haurà de negociar el nou model de finançament autonòmic mentre pugna amb Juanma Moreno per assolir el poder a Andalusia.

 

Si Sánchez aconseguís tornar a tenyir aquest territori de vermell i il·lusionar els andalusos novament amb el PSOE, podria presumir d’ostentar les dues autonomies més poblades de l’Estat: Andalusia i Catalunya. La investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat va ser de les úniques bones notícies que va rebre Pedro Sánchez aquest 2024 i el PSC ja va ser decisiu en les eleccions generals del 23-J del 2023 per mantenir el PSOE a la Moncloa. A banda d’això, la majoria dels sondejos —a excepció del CIS— apunten que el PSOE hauria d’abandonar la Presidència del govern espanyol si es tornessin a celebrar unes eleccions autonòmiques.

Andalusia, doncs, és per a Pedro Sánchez una de les seves esperances per, tal com insisteix des de fa mesos, esgotar l’actual legislatura i mantenir-se novament a la Moncloa després d’unes noves eleccions generals el 2027. De fet, fonts de la màxima capitania del PP admeten, en conversa informal amb periodistes als passadissos del Congrés dels Diputats, que són conscients del desgast que produeix governar amb majoria absoluta i que esperen que en aquelles comunitats on governen d’aquesta manera —és el cas de l’andalusa— es desinflin electoralment. A més, les mateixes fonts assenyalen el territori on creuen que més sortiran perjudicats quan s’hi tornin a celebrar eleccions: el País Valencià, a causa de la negligent gestió de la DANA per part de Carlos Mazón.

Renovació territorial del PSOE

El lideratge de María Jesús Montero del PSOE andalús (encara ha de ser ratificat per la militància en el seu respectiu congrés regional) forma part d’una profunda renovació dels líders territorials que han de tirar endavant els socialistes en les pròximes setmanes; sobretot després de la desfeta que va patir la formació a les eleccions autonòmiques del 28-M. Ara mateix el PSOE només manté vius els governs autonòmics de Castella-la Manxa (presidida pel díscol Emiliano García-Page), Cantàbria i Navarra. Pilar Alegría, portaveu del govern espanyol, també ha presentat la seva candidatura per liderar el PSOE d’Aragó, després que Javier Lambán perdés el tron aragonès en aquella jornada electoral.

Juan Espadas ha cedit el testimoni andalús a María Jesús Montero i caldrà ara veure a qui li cedeix Luis Tudanca; el líder del PSOE a Castella i Lleó també va anunciar aquesta mateixa setmana que abandonava la capitania regional del partit després d’ostentar el lideratge des del 2014. El PSOE de Madrid també va quedar orfe de líder per la dimissió de Juan Lobato després de rebre pressions per part de Ferraz: va protocol·litzar davant d’un notari missatges de WhatsApp que acrediten que la Moncloa estava a la cuina de la filtració als mitjans dels correus de la parella d’Isabel Díaz Ayuso en què admetia haver comès un delicte de frau fiscal. El nou líder regional és Óscar López, també ministre de Transformació Digital. L'estratègia de Sánchez ha estat habitualment la mateixa: enviar a les batalles regionals ministres que han tingut projecció estatal. 

María Jesús Montero, negociadora del finançament i alhora líder del PSOE andalús

Caldrà ara veure com condiciona la reforma del model de finançament autonòmic el fet que María Jesús Montero pugui ser la nova líder del PSOE andalús. Perquè no ha abandonat els seus càrrecs de vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda, de manera que la responsable de l’executiu d’haver de negociar amb les comunitats autònomes el nou model de finançament seria alhora la líder del PSOE andalús.

De moment, la idea dels socialistes és ben coneguda: diluir el pacte amb Esquerra Republicana d’un sistema de finançament singular per a Catalunya en un nou ‘cafè per a tothom’. És a dir, convertir el sistema en un model de “singularitats” que “conciliï la multilateralitat i la bilateralitat, blindi la solidaritat entre territoris i garanteixi que totes les autonomies rebin més recursos que actualment”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!