"Com tothom sap, l’independentisme català no és terrorisme; amb aquesta llei, així ho conclouran els tribunals, seran amnistiats tots els independentistes catalans; perquè no són terroristes". Missatge clar de Pedro Sánchez dirigit, explícitament, als jutges espanyols. I també a Junts per Catalunya, que aquesta setmana no ha aprovat la llei d'amnistia argumentant que la norma encara té "forats" pels quals poden colar-se alguns magistrats amb voluntat perseguidora, i caçar així independentistes amb l'excusa que han comès delictes de terrorisme o de traïció. El president del govern espanyol ha assenyalat, també aquest dijous a Brussel·les en una roda de premsa posterior al Consell Europeu extraordinari, que l'amnistia és una llei "valenta, reparadora i constitucional".

El PSOE ja havia anat manifestant en les darreres setmanes, d'una forma més indirecta, que l'independentisme mai no ha estat terrorista. Fins ara havia assenyalat que "tothom sap què és el terrorisme" i havia fet referències a ETA, els Grapo o l'11-M com a exemples dins la "memòria col·lectiva" de la ciutadania espanyola de què és el terrorisme. Però aquest cop ha estat Pedro Sánchez qui ho ha assenyalat. I de forma més taxativa. I ha fet referència, també dins la seva frase, als "tribunals". 

Junts i PSOE: estabilitat i negociacions sobre l'amnistia

No ha volgut ser esclau de les seves paraules pel que fa a les negociacions amb Junts per Catalunya. És a dir, no s'ha pronunciat sobre si el PSOE acabarà acceptant noves modificacions a la llei, com demana la formació independentista. Però ha insistit que a hores d'ara el text ja és prou "rigorós i sòlid", a més d'haver assegurat que cap independentista trepitjarà la presó perquè "així ho conclouran els tribunals". Ha reconegut que durant el procés de negociació "tothom ha cedit", però ha demanat deixar de posar el focus sobre qui cedeix més i qui cedeix menys. "La clau és mantenir la fermesa", ha afegit.

 

Sánchez ha estat preguntat, també, sobre si la relació amb Junts és prou inestable per fer perillar la legislatura. "Mai no he amagat la complexitat de la legislatura", ha assenyalat. Però alhora ha recordat que l'actual aritmètica parlamentària obliga el PSOE i Junts a entendre's. "Som els únics capaços de gestionar aquesta complexitat", ha dit en referència al seu partit. A més, per reivindicar la seva seguretat de poder tirar endavant un nou mandat, ha recordat que en la darrera legislatura el seu executiu va haver de fer front a la pandèmia del coronavirus, la guerra a Ucraïna i la inflació. "I fins i tot un volcà", ha emfatitzat. 

Sí que, això no obstant, Sánchez ha allargat la mà a Junts per ser més elàstics en la capacitat d'arribar a acords. "Estem en una posició en què hem d'afrontar de cara el retrobament total entre catalans, i entre catalans i espanyols; i fer un pas transcendent i positiu per a la societat, perquè guanyarem en convivència", ha afegit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!