L'endemà que el Congrés aprovés en comissió el nou redactat de la llei d'amnistia després d'un acord entre el PSOE, Junts i ERC, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha lamentat que l'any 2024 es "malbarati energia" en parlar d'una "crisi i d'un conflicte de l'any 2017", en comptes de parlar sobre altres "crisi del món", com la guerra a Ucraïna o la guerra a Gaza, o bé sobre "els problemes reals d'Espanya", com "la sequera, la desigualtat, el mercat de treball o la reindustrialització". Pel que fa als nous canvis introduïts en el redactat de la norma en relació amb els delictes de terrorisme, traïció i malversació, Sánchez ha assenyalat el dictamen de la Comissió de Venècia. "Ens va apuntar algunes millores que necessitava el projecte i això és el que hem fet", ha justificat, tot subratllant que l'amnistia sortirà "constitucional i d'acord amb el dret europeu".
En declaracions des de Xile en una compareixença conjunta amb el president del país, Gabriel Boric, Sánchez ha defensat que "la tasca d'un govern no és confrontar, sinó cridar a la reconciliació i construir convivència", objectius que ha assegurat que són fonamentals per "garantir la prosperitat econòmica" del país. En aquest sentit, ha recordat que els indults, malgrat que van ser criticats "s'ha demostrat que van ser una decisió valenta i positiva per a la societat", i per això ha demanat confiar en els beneficis de l'amnistia de cara al futur. Sánchez ha retret als representants de la dreta espanyola, i especialment del PP, que no se sentin "interpel·lats" per l'amnistia, malgrat que van "contribuir a alimentar i desenvolupar" el conflicte. D'altra banda, Sánchez ha assegurat que hi haurà "quatre anys més de govern de coalició progressista" i en relació amb els pressupostos, ha expressat la voluntat de presentar-los l'abans possible, tot i que sense concretar una data.
Sánchez i Boric defensen la seva "coherència" en la defensa del Dret Internacional
En el seu discurs, Sánchez ha celebrat la "coherència" compartida entre el seu executiu i el del xilè Gabriel Boric pel que fa al seu posicionament en els conflictes a Ucraïna i a Gaza i en la defensa del respecte al Dret Internacional. El president espanyol ha defensat la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna i ha criticat que la resposta d'Israel no respecti el Dret Internacional Humanitari. "És inacceptable que la comunitat internacional es mantingui impertèrrita davant una situació que ens està afectant a tots", ha afirmat.
Així mateix, ha posat en valor la unió d'Espanya amb Xile, i ha anunciat que han "renovat l'aliança estratègica" posant especial èmfasi en qüestions com la "seguretat, la sostenibilitat, la igualtat de gènere i la diplomàcia feminista".