El Partit Popular s’ha sortit amb la seva i ha aconseguit que, finalment, la pròxima Conferència de Presidents també abordi el finançament autonòmic. La cita està prevista pel mes de desembre a Cantàbria i el govern espanyol situava des de l’inici l’habitatge com a punt únic a debatre. Tanmateix, en les últimes setmanes, i arran del pacte entre el PSC i ERC per a un finançament singular per a Catalunya, els barons del PP han exigit que també es discuteixi sobre finançament autonòmic. De fet, aquest ha sigut el missatge que han expressat els presidents autonòmics populars que s’han anat reunint amb Pedro Sánchez a la Moncloa. Finalment, l’ordre del dia de la reunió inclourà, a banda de l’habitatge, el finançament, la immigració i la sanitat. Així ho ha confirmat el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, que ha presidit el Comitè Preparatori de la Conferència de Presidents, on s’ha reunit amb els consellers de la Presidència de totes les comunitats. Segons ha explicat, tots hi han votat a favor menys la del País Basc, que s’ha abstingut. En nom del Govern de la Generalitat, hi ha assistit Albert Dalmau.

Va ser a finals de juliol quan Pedro Sánchez va anunciar que la Conferència de Presidents es reuniria el setembre amb la intenció de fer-la monogràfica sobre el problema de l’habitatge. Tanmateix, la cita es va anar posposant, en paral·lel amb la ronda de reunions que mantenia el president espanyol amb tots els líders autonòmics. De fet, en aquest escenari, els barons del PP han anat reiterant les peticions que el finançament autonòmic formi part de la Conferència de Presidents. “Més que tenir una trobada amb el president, hauria estat molt més operatiu, eficient i eficaç la convocatòria d’una Conferència de Presidents”, va afirmar Juanma Moreno des de la Moncloa. Per al president andalús, una reunió bilateral a la Moncloa no tenia “ni el sentit, ni l’objectiu, ni la capacitat” que té una “reunió multilateral amb tots els presidents autonòmics amb una agenda i uns objectius concrets”. I la resta de líders territorials populars, com Carles Mazón i Fernando López Miras o Marga Prohens i María Guardiola, van expressar-se en la mateixa línia i van apel·lar Sánchez a discutir el finançament a la Conferència de Presidents. “Que el que és de tots es dialogui i s’acordi entre tots”, va reclamar Alberto Núñez Feijóo a principis de setembre, després de reunir-se amb tots els barons del PP.

La voluntat del govern espanyol era limitar aquesta qüestió al Consell de Política Fiscal i Financera, malgrat que la Moncloa va assegurar fa dies que no vetaria cap iniciativa. “Complirem escrupolosament el Reglament de la Conferència de Presidents”, va manifestar fa setmanes el ministre Ángel Víctor Torres. El govern espanyol admetia que es veuria obligat a abordar el tema en la Conferència de Presidents perquè l’article 5 del seu reglament preveu que es puguin incloure altres assumptes sol·licitats pel Senat (on el PP té majoria absoluta) o per la majoria dels representants de les comunitats autònomes (una proporció que supera amb escreix el PP, que ostenta tretze de les dinou presidències). I, abans que el PP ho forcés, la Moncloa s’ha vist obligada a acceptar els seus designis.

El Govern aposta per un debat “asserenat, en positiu i constructiu” sobre el finançament

Després de la reunió, el conseller de la Presidència del Govern de la Generalitat, Albert Dalmau, ha demanat que el debat sobre el finançament sigui “asserenat, en positiu, constructiu i amb un to propositiu” i ha deixat clar que el govern català hi anirà a defensar el model acordat entre el PSC i ERC. L’executiu presidit per Salvador Illa aspira que la futura Conferència de Presidents sigui “útil pels interessos de la ciutadania” i coincideix amb el govern espanyol amb la voluntat de situar l’habitatge com “l’element central”. L’objectiu és treballar per un “gran pacte i grans consensos amb el conjunt de les administracions” per fer front al “principal element d’exclusió i desigualtat”, que “mereix una resposta institucional i de país”.

La consigna del Govern, en paraules del conseller de la Presidència, és “no deixar espais buits en la defensa dels interessos dels catalans”, reiterar el missatge que “Catalunya ha tornat” i afrontar la Conferència de Presidents amb l’objectiu que sigui “positiva pels interessos, anhels i preocupacions dels ciutadans”. “Hem de decidir on volem ubicar el debat, en l’àmbit de la bronca o de les solucions”, ha reblat Albert Dalmau.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!