Barcelona albergarà la cimera hispano-francesa que presidiran el pròxim 19 de gener el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president francès, Emmanuel Macron. Catalunya albergarà per segona vegada aquesta reunió d'alt nivell entre els dos països des que van començar a celebrar-se l'any 1987. El passat 9 de desembre, Sánchez, en el marc de la cimera euromediterrània d'Alacant en la qual va participar amb Macron, va anunciar que la propera cita hispano-francesa, la número 27, seria el 19 de gener a Espanya. Finalment, Sánchez ha elegit Barcelona per celebrar aquesta reunió, on tant ell com el president francès estaran acompanyats per diversos dels seus ministres. França i Espanya organitzen de forma alternativa aquestes cimeres des del seu inici, i en aquesta ocasió li corresponia al govern espanyol designar la seu, ja que l'última es va celebrar a la localitat francesa de Montauban el març del 2021.
Salutacions oficials
No hi ha confirmació oficial per part de la Moncloa sobre si hi haurà salutació a ambdues delegacions per part del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tràmit habitual en aquesta mena de cimeres. L'any 2017, es va celebrar per última vegada a Espanya, concretament a Màlaga, i l'alcalde de la ciutat, Francisco de la Torre, i la llavors presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, van donar la benvinguda als qui van encapçalar aquella reunió: Mariano Rajoy i François Hollande.
L'únic precedent a Catalunya es remunta a novembre del 2006 quan la reunió bilateral es va celebrar a Girona presidida per José Luis Rodríguez Zapatero i Jacques Chirac. Ambdós juntament amb les seves respectives delegacions, van ser rebuts per l'alcaldessa de la ciutat en aquell moment, Anna Pagans, i van participar en un fòrum de diàleg civil en el qual va intervenir també Pasqual Maragall, llavors president de la Generalitat.
Tractat d'Amistat i Cooperació
En la cimera de Barcelona està previst que Espanya i França signin el primer Tractat d'Amistat i Cooperació entre tots dos països. A més, Sánchez i Macron tractaran diversos assumptes relacionats amb l'agenda europea, i el president espanyol tindrà l'oportunitat d'exposar les prioritats de la presidència de la UE que Espanya exercirà en el segon semestre del 2023. Un altre dels temes a tractar serà el denominat H2MED, el projecte d'interconnexió energètica verda que mitjançant un corredor submarí enllaçarà precisament la seu d'aquesta cimera, Barcelona, amb Marsella. Els dos països, al costat de Portugal, van presentar aquest mes el projecte corresponent a la Comissió Europea amb l'aspiració d'aconseguir un finançament del 50% per part de la UE dels més de 2.500 milions d'euros pressupostats.
L'objectiu del corredor és que pugui transportar el 10% de l'hidrogen verd consumit a Europa el 2030. La trobada a Barcelona serà la primera de caràcter bilateral amb la normalitat restablerta plenament després de la pandèmia de la covid, ja que en l'última, la de Montauban el 2021, només van estar presents físicament Sánchez i Macron mentre que una trentena de ministres dels dos països van participar de forma telemàtica. En aquella cimera, entre d'altres decisions, es va avançar en l'engegada d'una comissió bilateral per commemorar el 2023 el 50è aniversari de la defunció del pintor espanyol Pablo Picasso.