"Sánchez, mamón, truca a Puigdemont!" És el clam que centenars de persones han exclamat durant un concert de Buhos a la festa major de Salt la nit posterior a les eleccions generals. Ha estat el mateix grup de rock el que ha compartit un vídeo del moment a les seves xarxes socials. "Girona és una altra lliga", ha assenyalat la banda musical.

Amb aquest càntic festiu, els joves de la ciutat gironina han reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que truqui al president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, per iniciar les negociacions de cara a fer possible la investidura del líder socialista i evitar una repetició electoral. 

Negociar amb Junts, l'única possibilitat de Sánchez

El clam de la població de Salt és una crida a resoldre el futur de la governabilitat d'Espanya. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo no pot ser investit perquè no disposa de prou suports després que el Partit Nacionalista Basc (PNB) anunciés dilluns a la nit que no el faria president. El candidat socialista ha de negociar amb diverses formacions per poder arribar als 176 suports que determinen la majoria absoluta. Sumar, EH Bildu i el BNG han confirmat que li donaran suport, i també es preveu que ERC i el PNB ho facin un cop concloses les negociacions. Tanmateix, amb aquests partits Sánchez no en té prou per ser investit president, i necessita el suport o l'abstenció de Junts per Catalunya.

Junts ha deixat clar abans, durant i després de la campanya que els seus vots no seran gratis, i que no investirà Sánchez "a canvi de res". El partit que lideren Laura Borràs i Jordi Turull ha especificat que les seves condicions per desbloquejar la situació són el referèndum d'autodeterminació i l'amnistia.