El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat aquest dimecres aportar noves informacions sobre com avança cap negociació sobre l’amnistia. En una breu atenció als mitjans a Brussel·les —on es reuneix el Consell Europeu— ha assegurat que el PSOE explicarà quina és la seva posició al voltant d’una exoneració d’independentistes, però que encara queden uns quants dies perquè això arribi. “Res no està acordat fins que tot estigui acordat”, ha repetit per enèsima vegada el líder socialista, a banda d’insistir que “el diàleg és el mètode” per negociar amb els partits independentistes i “la Constitució és el marc”.
En aquesta breu atenció a la premsa, Sánchez ha assegurat que l’acord presentat aquest dimarts per ell mateix i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, per reeditar un govern espanyol de coalició “obeeix als tres principals objectius” del seu executiu: “Estabilitat, polítiques de progrés i polítiques de convivència”. Ha recordat, també, que el PSOE va “heretar la pitjor crisi constitucional en 45 anys”. “I estem en la línia de continuar construint aquesta convivència”, ha assenyalat unes setmanes després d’haver aplanat el camí a una llei d’amnistia.
Ha disparat en una segona ocasió contra el PP, a qui ha acusat “d’incomplir durant cinc anys la Constitució”, per la seva negativa a renovar el Consell General del Poder Judicial. I ha lamentat també les incendiàries declaracions d’Isabel Díaz Ayuso, pronunciades la setmana passada durant l’aquelarre popular al Senat contra el govern de Pedro Sánchez i l’independentisme, amb l’amnistia com excusa. La presidenta de la Comunitat de Madrid va assegurar que l’exoneració d’independentistes seria el primer perquè “no hi hagi espanyols” en un futur.
El president espanyol, insistint en la qüestió de l’independentisme, ha reiterat que el PSOE “explicarà totes i cadascuna de les polítiques” que posi en marxa. “No m’amago, i faig front als problemes heretats per anteriors administracions”, ha assenyalat. “És rellevant que tenim la investidura cada cop més a prop i que anem sense pausa cap al compliment del mandat de la ciutadania”, ha dit. Ha opinat que els ciutadans espanyols van demanar el 23-J evitar l’entrada d’Alberto Núñez Feijóo a la Moncloa del bracet de Santiago Abascal.
Aplanar el camí cap a l’amnistia
L’últim cop que Pedro Sánchez va aplanar més el camí cap a una llei d’amnistia va ser just quan el rei espanyol, Felip VI, el va designar candidat a la investidura. En una roda de premsa des del palau de la Moncloa, va voler reivindicar l’èxit dels indults als presos polítics concedits l’any 2021. I va fer un discurs també apel·lant a “l'hora de la política, del compromís amb el país i la generositat".