Pedro Sánchez ha decidit que el PSC mantingui la seva quota dins de l’executiva federal del PSOE. El mateix nombre de persones i els mateixos noms i cognoms: Jordi Hereu (exalcalde de Barcelona i actual ministre d’Indústria i Turisme), Montse Mínguez (secretària general del grup parlamentari del PSOE al Congrés) i Manuel García Salgado (UGT). Ocuparan, respectivament, els càrrecs de secretari d'Indústria, secretària de Treball, Economia Social i Autònoms, i secretari de Memòria Democràtica i Laïcitat. Per altra banda, Pedro Sánchez ha confirmat que manté els números 2 i 3 del partit en la mateixa posició. Prorroga, doncs, la seva confiança amb la vicepresidenta primera del govern espanyol i vicesecretària general de la formació, María Jesús Montero, i el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán. Aquest últim, malgrat haver estat assenyalat de forma directa per Víctor de Aldama, és un home clau dins les files socialistes perquè és l’encarregat de liderar el diàleg permanent amb Junts per Catalunya i Carles Puigdemont. "Aquest congrés és un tancament de files", aclareixen des de la sala de màquines del PSOE. La delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé serà premiada amb el càrrec de secretària d'Igualtat, mentre que Esther Peña continuarà com a portaveu del partit.
El darrer congrés del PSOE es va celebrar l’any 2021 a València. I en aquell conclave els membres del PSC que van passar a formar part de la màxima cúpula socialista van ser Montse Mínguez, Manuel García Salgado, Víctor Gutiérrez i Eva Granados. Però aquesta darrera ja no formava part de la comissió executiva del partit de Pedro Sánchez. Víctor Gutiérrez, per la seva banda, ja no forma part de la federació del PSC.
Ponència del PSOE
També aquest dissabte, el PSOE ha aprovat amb les seves bases com queda a partir d’ara el seu ideari. Entre diversos aspectes, els socialistes han acordat inspirar-se en la França d’Emmanuel Macron i incloure a la Constitució drets com el matrimoni homosexual, l'avortament o la revalorització de les pensions i el Salari Mínim Interprofessional (SMI), amb la intenció que aquestes mesures no estiguin en risc de ser derogades si mai arriben al poder formacions contràries que vulguin tombar-ho.
Els delegats de les diverses federacions socialistes que s'han aplegat aquest cap de setmana a Sevilla han acordat impulsar una jornada laboral més "reduïda, flexible i saludable". De la ponència del PSOE també hi cau la 'Q' i el '+' de l'acrònim LGTBIQ+ que fins ara utilitzava la formació i que feia referència a aquelles persones que rebutgen tota mena de classificacions del sistema binari home-dona, els asexuals o els pansexuals, entre d’altres. Es tracta, al cap i a la fi, d’una victòria del col·lectiu trànsfob ‘terf’ davant les feministes inclusives.
Jornada laboral i salari mínim
En clau laboral, els delegats socialistes han aprovat el mandat d'aprovar una nova llei d'usos del temps que consolidi l'accés dels empleats a la flexibilitat horària, la concentració de la jornada laboral en horari de matí i el teletreball, sempre que la naturalesa del lloc ho permeti. Per fer-ho possible, s'aposta per aconseguir la reducció a 37,5 hores setmanals que actualment negocien patronal i sindicats i avançar cap a una retallada més ambiciosa que deixi la setmana de treball en 36 hores l'any 2030.
Pel que fa a l'SMI, es proposa incloure en la Carta Magna l'obligatorietat de revalorar-lo perquè sempre estigui per sobre del 60% del salari mitjà, tal com estableix la Carta Social Europea. També s'aposta per incrementar l'impost de societats a les empreses on el personal executiu cobri 40 vegades més que la mitjana de la plantilla. Així mateix, es planteja obligar per llei les grans empreses a repartir una part dels seus beneficis entre els treballadors.
Finançament de "singularitats"
També aquest dissabte, el PSOE ha ratificat en el seu ideari que aposta per un finançament autonòmic de “singularitats” per a tothom. A Sevilla, les diverses federacions han aprovat per unanimitat defensar un model de “singularitats” que compagini la negociació “multilateral” entre autonomies amb la “bilateral” entre comunitats i govern espanyol; i que es dirigeixi, en última instància, cap a un sistema “federal”.
És a dir, mesos després d'haver pactat amb els republicans un model de finançament singular per a Catalunya, ara el partit de Pedro Sánchez advoca per un que ha de “reconèixer les singularitats” de cada territori. Malgrat tot, els membres del PSC que sortien d'aquesta comissió ho han fet satisfets, perquè assenyalen que poden continuar implementant l’acord de Salvador Illa amb els republicans. El socialista valencià Arcadi España ha estat l'encarregat de conciliar les diverses posicions entre federacions.