Pedro Sánchez assegurava el Nadal passat que tenia la intenció de reunir-se amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras un cop s’hagués aprovat la llei d’amnistia. Ha estat preguntat per aquesta qüestió aquest dimecres en una entrevista a TVE, en la qual se li ha plantejat si ja té apuntada a l'agenda una trobada amb el líder de Junts per Catalunya. “No tinc cita, encara. Però, efectivament, tindré interlocució i reunions amb els líders independentistes perquè volem girar full i superar el trauma que va suposar per a Catalunya i Espanya l’any 2017”, ha respost. I, sense que se li hagués preguntat directament, ha volgut llavors abordar el tema de la llei d’amnistia, que va entrar en vigor aquest dimarts i alguns jutges ja han mostrat la seva voluntat de plantar-hi cara.

En aquest sentit, ha volgut enviar un missatge de “tranquil·litat” perquè confia que l’última paraula la tindrà el Tribunal Constitucional. “Vivim en un sistema democràtic, i si els jutges tenen discrepàncies, al final es dirimirà al TC”. Així, ha advertit els jutges que igualment tenen l’obligació d’aplicar la norma que té la intenció de reparar la persecució judicial a independentistes, perquè “el poder judicial ha de saber que la voluntat del legislador és superar els fets vinculats al procés”. Així, ha celebrat que “ja ningú no qüestiona la constitucionalitat” de la llei, i ha insistit que cal tenir “màxima tranquil·litat” perquè “serà el Tribunal Constitucional qui interpreti” el sentit del text.

També ha parlat de Catalunya en altres termes: ha insistit que el Parlament està abocat a acabar investint Salvador Illa com a nou president de la Generalitat. “Tots els camins passen i arriben a Salvador Illa”, ha afirmat per enèsima vegada. Minuts abans, a la sessió de control al govern espanyol al Congrés dels Diputats, el president del govern espanyol ha allargat la mà a Esquerra Republicana per acabar investint cap de Govern el líder dels socialistes catalans. “Tant de bo que ens puguem entendre a Catalunya perquè val la pena que puguem fer governs transversals, on el progrés, els drets socials i la convivència prevalguin sobre altres qüestions, però això s’haurà de decidir al Parlament”, ha respost a Gabriel Rufián quan el cap de files republicanes al Congrés dels Diputats li ha formulat una pregunta.

Per altra banda, Sánchez ha estat preguntat també en aquesta entrevista a TVE si ell i la seva família són víctimes de lawfare per part de la justícia espanyola. Sánchez ho ha negat. No obstant això, ha reconegut que a l'Estat hi ha hagut casos "claríssims" de lawfare. "Vull pensar que en el meu cas no n'hi ha", però "crec que és important donar temps al temps i posar coses al seu lloc".

Ultimàtum al PP per desbloquejar el CGPJ

D’altra banda, el líder socialista ha advertit que el seu executiu presentarà una reforma del Consell General del Poder Judicial si els populars mantenen el bloqueig a la renovació de l’òrgan de govern dels jutges espanyols. En aquesta mateixa entrevista, ha instat el PP a arribar a un acord amb el PSOE abans no acabi el mes de juny.

En cas contrari, el seu executiu presentarà una reforma que podria eliminar la facultat que té el CGPJ de fer nomenaments al Tribunal Suprem i als Tribunals Superiors de Justícia. Segons ha opinat el líder socialista, aquesta facultat que té el Consell —actualment amb una majoria conservadora i caducada— és el principal "incentiu pervers" que té el PP per oposar-se a la renovació dels vocals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!