El Marroc ha sumat un nou aliat en la seva croada contra el Front Polisario i el seu líder, Brahim Gali, que es troba hospitalitzat en un centre sanitari de Logroño (la Rioja) després d'haver entrat presumptament amb una identitat falsa proporcionada per les autoritats algerianes.
Es tracta del líder de l'oposició al Congrés, Pablo Casado, que aquest dimarts s'ha reunit amb el ministre d'Agricultura i Pesca del Marroc, Aziz Ajanuch, i el secretari general del Partit Istiqlal, Nizar Baraka. A la trobada, el dirigent popular els ha confirmat el registre de cinc preguntes parlamentàries per "demanar explicacions al govern de Pedro Sánchez sobre l'entrada irregular, sense comunicar i amb identitat falsa del líder del Front Polisario".
Precisament aquest dilluns, en un acte organitzat pel PP Europeu amb motiu del Dia d'Europa, Casado va coincidir amb l'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García Margallo, assegurant que Sánchez havia aconseguit "enfadar" alhora el Marroc, Algèria i el Front Polisario i va apuntar a una crisi "inèdita en la història recent d'Espanya amb el Marroc". Al seu entendre, es tracta d'"una autèntica irresponsabilitat històrica amb un soci estratègic com és el Marroc".
La Moncloa es fa l'orni
Tot i les pressions del Marroc i l'oposició, el govern espanyol continua fent-se l'orni. Avui mateix la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha evitat una vegada més respondre les acusacions marroquines. "No afegiré res a tot allò dit en dies anteriors", s'ha limitat a respondre en ser preguntada en una roda de premsa amb el seu homòleg de Croàcia, Gordan Grlic Radman, per l'últim comunicat del Ministeri d'Exteriors marroquí, en el que s'avisava de possibles "conseqüències" pel gest de la Moncloa.
"Espanya està sempre en contacte amb les autoritats marroquines, des de la discreció, i no ho farà de manera pública a través dels mitjans de comunicació", ha replicat davant de la insistència dels periodistes, que li han inquirit si el seu govern no es planteja fer algun gest per rebaixar els ànims o si tem que Rabat opti per cridar a consultes la seva ambaixadora, com va fer fa uns dies amb Alemanya.
Les explicacions donades fins ara per Espanya, que es basen en una atenció per "motius humanitaris", no han satisfet Rabat, que ha assegurat que l'atenció a Gali "no és una simple omissió", sinó "un acte premeditat, una elecció voluntària i una decisió sobirana d'Espanya, de la qual el Marroc pren nota".
Com s'ha dit, Rabat també ha elevat la tensió en els darrers dies amb Alemanya, tant pel posicionament d'aquest país de respectar la resolució de l'ONU sobre el conflicte -que passa per un referèndum d'autodeterminació- com per l'asil d'un presumpte salafista empresonat al regne alauita durant anys i per l'exclusió del país magrebí de la Conferència sobre Líbia, celebrada a Berlín el gener de 2020.