El govern espanyol ha fet un viratge en la posició al Sàhara Occidental. Però Pedro Sánchez continua negant la major. Així ho ha fet aquest dimecres, al Congrés dels Diputats, on ha rebatut que "no hi ha desinterès ni desatenció cap al poble saharaui", sinó que s'ha fet aquest "pas endavant" amb el "propòsit ferm de contribuir a la superar d'un conflicte enquistat i sense perspectiva de resolució". Perquè s'obre una "finestra d'oportunitat". Un president espanyol que ha reiterat que sempre se situa "dins del marc de Nacions Unides" i que és l'actitud adoptada per altres països com els Estats Units, Alemanya o França. En la mateixa compareixença, també ha abordat la guerra a Ucraïna i les mesures per fer front als seus efectes econòmics i socials. I ha apel·lat novament a la unitat: "Demano unió i suport. Enmig d'una pandèmia i una guerra no crec que sigui demanar tant".
El president del govern espanyol ha acumulat diverses compareixences en una de sola, en un discurs d'una hora i quart de durada. I cap al final ha abordat la nova relació amb el Marroc i la qüestió del Sàhara Occidental, que ha fet aflorar noves discrepàncies dins l'executiu central. Per una banda, ha defensat que la relació amb Rabat és "estratègica" i "indispensable", i ha recordat com el PSOE, des de l'oposició, va donar suport al govern d'Aznar en la crisi de Perejil de 2002. La nova entesa amb el Marroc, ha reblat, permetrà "garantir un territori segur" i una frontera que controli els fluxos migratoris. Per altra banda, sobre el Sàhara Occidental, ha insistit en una mateixa idea: "Superar un conflicte que porta més de quatre dècades enquistat i sempre dins del Marc de Nacions Unides".
En aquest sentit, Pedro Sánchez ha reconegut, com va fer a la carta al rei Mohamed VI, "els esforços seriosos i creïbles" del Marroc amb la seva proposta d'autonomia de 2007 per a trobar una "solució mútuament acceptable" per les parts, com assegura que també ho han fet els anteriors governs espanyols i fins i tot les Nacions Unides. "Després de molts anys de conflicte i estancament, aquesta és la base sobre la qual hi ha més possibilitat de construir, sobre la mediació de Nacions Unides", ha reiterat el dirigent socialista.
De la mateixa manera, el president espanyol ha negat desinterès cap al poble saharaui i ha posat en valor el "suport" d'Espanya, que és "el principal donant d'ajuda humanitària als campaments de refugiats". I ha conclòs: "I continuarem brindant aquest suport humanitari".
Inflació desbocada
La compareixença de Pedro Sánchez al Congrés ha coincidit amb la publicació de la dada d'inflació, que s'ha situat en el 9,8%, la xifra més alta en 37 anys. El president espanyol ha admès que aquest increment de preus és "dolent" i "afecta la nostra economia, la nostra societat i en particular als col·lectius més vulnerables". Dit això, però, el dirigent socialista ha defensat que el pla de xoc aprovat ahir en Consell de Ministres, així com el topall al gas que ha d'aprovar Brussel·les, permetran "doblegar la corba i estabilitzar el cost de la vida en els pròxims temps". Com li reclamaven els grups parlamentaris, també s'ha obert a prorrogar les mesures més enllà del 30 de juny si fos necessari.
Pressupost de Defensa
Un altre debat de les últimes setmanes: l'enviament d'armes a Ucraïna. El dirigent socialista l'ha tornat a defensar, malgrat les discrepàncies amb Unidas Podemos. "Espanya subministra armes per la seva legítima defensa i perquè estan sent agredits", ha assegurat en aquest sentit. "En una guerra, tot element és defensiu", ha afegit. De la mateixa manera, el president del govern espanyol ha refermat la voluntat d'anar augmentant progressivament el pressupost de Defensa fins arribar al 2% del PIB que van acordar els membres de l'OTAN. "Una de les conclusions d'aquesta guerra és que la nostra seguretat està amenaçada i tot això té un cost", ha justificat.