El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha unit forces amb el president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, i uns altres tres líders per reclamar a la Comissió Europea un conjunt de mesures que garanteixi la millor preparació davant de futures pandèmies. Sánchez, Macron i Merkel han firmat, juntament amb els caps de Govern de Dinamarca, Bèlgica i Polònia, una carta dirigida a la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, en la qual li ofereixen un document de treball amb les seves propostes dirigides a millorar la coordinació dels països.
Entre elles hi ha l'accés a bases de dades compartides, la contractació europea de subministraments bàsics per prevenir la seva escassetat o fins i tot l'impuls i l'optimització de la producció d'aquest tipus de material dins de la UE. Proposen, així mateix, una estratègia comuna de provisió i emmagatzemament de material sanitari, medicines, equips de protecció o test. I aposten per un mecanisme europeu de protecció civil que garanteixi la distribució del material, entre altres mesures.
Segons exposen a l'inici d'aquest document, les propostes busquen garantir a llarg termini la resistència de la UE davant de crisi de salut pública en el futur i advoquen per fer "estrès test" als sistemes nacional de salut. A més, insisteixen que una preparació conjunta de tota la UE seria molt més eficient que la que cada país faci individualment.
Anàlisi del coronavirus
El primer que proposen és fer una anàlisi de la pandèmia del coronavirus i de les deficiències que s'han observat en aquesta crisi i consideren que cal treballar conjuntament en diversos aspectes la qual cosa van des de compartir dades fins a promoure la investigació, comptar amb un marc regulador i coordinar la distribució i producció de subministraments. Posen especial èmfasi en garantir els subministraments de material sanitari i medicines i aposten per garantir un "estoc" de fins a tres mesos per al conjunt de la UE. L'esmentat emmagatzemament ha d'incloure material de protecció, test, medicines i aparells necessaris per al tractament de malalties crítiques.
D'altra banda, consideren "vital" que la UE augmenti la seva capacitat investigadora per al desenvolupament de vacunes o la millora de diagnòstics i tractaments, així com el compromís de compartir les esmentades investigacions. Defensen a més la possibilitat de finançament amb fons europeus en la investigació de les possibles vacunes elegint els candidats amb més possibilitats tant de desenvolupar aquesta vacuna com de fabricar-la.
D'altra banda, els països citats insisteixen en la necessitat de reforçar el mercat únic europeu i defensen unes normes antimonopoli més clares i permanents per afrontar aquest tipus de crisi en millors condicions.