Espanya i el Marroc començaran a escriure a partir del dijous una nova pàgina en les seves relacions diplomàtiques, després d'enterrar l'autodeterminació del Sàhara Occidental a canvi de reforçar la frontera. Tal com van acordar la setmana passada en una conversa telefònica, el president Pedro Sánchez viatjarà el dijous fins a Rabat, on es trobarà amb el rei Mohamed VI. Des de La Moncloa subratllen que tots dos compartiran l'Iftar, el sopar amb el qual s'acaba el dejuni del Ramadà. "Convidar a algú a la ruptura del dejuni és un signe d'amistat molt fort", asseguren des del govern espanyol.
Dijous passat ja van mantenir una conversa telefònica. En un missatge a Twitter, Pedro Sánchez va explicar que "va conversar amb Sa Majestat el rei Mohamed VI sobre les relacions entre Espanya i el Marroc" i va felicitar-se perquè "llancem un nou full de ruta que consolida la nova etapa entre dos països veïns, socis estratègics, basada en la transparència, el respecte mutu i el compliment dels acords".
El president espanyol viatjarà fins a Rabat després de rebre el nou cap de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, i ho farà acompanyat del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, que justament va anul·lar una visita prevista per divendres passat arran de la trucada telefònica. Dijous mantindran el sopar i divendres continuarà amb més agenda al Marroc, que encara s'està acabant de tancar. Segons Albares, el president espanyol tindrà "una agenda paral·lela a l'oficial" que es concretarà durant les pròximes hores.
La reunió amb Feijóo
La jornada de dijous arrencarà justament amb la recepció d'Alberto Núñez Feijóo a La Moncloa després d'haver estat ratificat com a nou president del Partit Popular. I després d'haver manifestant una voluntat de diàleg amb el govern espanyol, a diferència de l'anterior direcció del partit. En aquest sentit, la ministra-portaveu, Isabel Rodríguez, ha assegurat que "l'oposició d'Estat no es predica, sinó que es practica" i que ara té l'oportunitat de fer-ho possible. Ho ha exemplificat amb dos casos concrets: la renovació del Consell General del Poder Judicial i el suport al pla de xoc contra les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna. "El govern aspira a conformar una majoria amb el principal partit de l'oposició", ha assegurat Rodríguez sobre aquesta última carpeta. "No trobem cap raó perquè es neguin a donar-hi suport", ha conclòs.
Expulsió de diplomàtics russos
Espanya se suma a les accions que ja han pres altres països europeus durant les últimes hores. El ministre José Manuel Albares ha anunciat aquest dimarts l'expulsió de diplomàtics i personal de l'Ambaixada de Rússia a l'Estat espanyol, tot i que no de l'ambaixador. Encara s'està acabant de tancar la llista, però ha assenyalat que seran al voltant de 25. "Se'ls donarà uns dies, però no molt més", ha reblat Albares, que ho ha justificat per les imatges que han arribat de la massacre de la ciutat ucraïnesa de Butxa. Aquesta decisió arriba poques hores abans que el president ucraïnès Volodímir Zelenski intervingui aquesta tarda davant del Congrés dels Diputats. El ministre es posarà en contacte amb els grups per a informar-los dels detalls i buscar el seu "suport".