El president espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la roda de premsa de balanç de govern, per sortir en defensa de la monarquia espanyola, i del règim del 78, mentre s'ha negat a explicar la intervenció que ha tingut el seu executiu en la fuga de Joan Carles I, al·legant que és matèria confidencial. El mandatari espanyol fins i tot ha evitat explicar a quin país és hores d'ara el monarca emèrit, i ha assegurat que ho desconeix. "No tinc informació d'on és", ha deixat anar davant la incredulitat general.

Sánchez ha intentat posar sordina de forma sorprenent a l'exili reial, fins al punt que només ha abordat la monumental crisi institucional a preguntes dels periodistes en el tram final de la seva compareixença.

De les paraules de Sánchez ha quedat evident que passa olímpicament del malestar expressat per Podemos pel suport que ha donat el govern espanyol a Joan Carles I -"som dos partits diferents"- mentre ha deixat clar que la línia la marca ell com a president. "No es jutgen institucions, es jutgen persones. No s'ha qüestionat el sistema de partits polítics quan hi ha hagut casos de corrupció als partits. Joan Carles ha dit que està a disposició de la Justícia si fos necessari, com qualsevol altre espanyol", ha indicat per defensar la monarquia.

"Espanya necessita estabilitat i institucions robustes. I el govern considera plenament vigent el pacte constitucional", ha afegit deixant patent que no atacarà el règim del 78. Ha recordat fins i tot que el PSOE és l'únic partit supervivent d'aquell pacte. I no s'ha estat d'expressar el seu "absolut respecte a les decisions que ha pres la Casa Reial".

Sánchez ha insinuat que ha despatxat amb Felip VI sobre la situació de Joan Carles, però s'ha negat a explicar les negociacions amb l'argument que aquestes converses són discretes i confidencials.

Tot i que les discrepàncies amb Podemos en aquesta qüestió són hores d'ara frontals, el líder del PSOE s'ha mostrat convençut també que la legislatura serà "llarga i fructífera".

El cap de l'Executiu espanyol ha intentat normalitzar la crisi en la prefectura de l'Estat, amagant que la pressió ha sortit de la fiscalia suïssa i, en segon terme, dels enregistraments de l'excomissari Villarejo. "És la resposta d'una democràcia vigorosa; els mitjans han fet la seva feina i han donat a conèixer fets; els jutges estan actuant i la Casa Reial ha posat distància sobre aquestes suposades actuacions il·legals", ha resumit esforçant-se en una lectura positiva.