Ni Pedro Sánchez, ni María Jesús Montero. El president espanyol i la ministra d’Hisenda eviten haver de comparèixer al Congrés dels Diputats per donar explicacions, respectivament, pel retorn de Carles Puigdemont i pel pacte entre el PSC i ERC per a un nou finançament per a Catalunya. Eren dues propostes del PP que s’han debatut aquest dimarts a la Diputació Permanent de la cambra baixa, l’òrgan que està en funcionament durant el mes d’agost. Els populars han aconseguit el suport de Junts i de Vox, però la suma dels seus vots (que sí que és suficient al ple del Congrés) s’ha quedat a les portes de forçar les compareixences. 35 nos i 34 sís. La Diputació Permanent està integrada per 69 diputats (68 més la presidenta de la cambra, Francina Armengol) amb un repartiment proporcional entre els grups parlamentaris. Malgrat això, mentre el PP, Vox i Junts arriben als 177 escons al ple (i, per tant, tenen vots suficients per aprovar qualsevol iniciativa ordinària), això no es dona a la Diputació Permanent, on els populars necessiten l’aval de dos grups més.

📝 El Congrés decideix si cita Sánchez pel retorn de Puigdemont i Montero pel pacte PSC-ERC

 

Què demanava el PP? D’una banda, els populars volien que el president del govern espanyol expliqués les “raons” per les quals Carles Puigdemont “va poder passejar-se el dia 8 d’agost per Barcelona, fins i tot celebrar un acte públic, sense que s’hagués procedit a la seva detenció, malgrat tenir una ordre d’arrest cursada pel Tribunal Suprem” i detallés les “accions que havia emprès el seu govern per evitar-ho”. El posicionament de Junts era radicalment diferent. “El problema no és el president Puigdemont, el problema són els jutges i el Suprem que es neguen a aplicar una llei que s’ha aprovat al Congrés”, ha esgrimit la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, en unes declaracions a Cardedeu. “Volem saber quina és l’opinió de Sánchez”, ha afegit.

D’altra banda, els populars reclamaven que la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda informés sobre el “sistema de finançament singular” i el “secessionisme fiscal” que “ha acordat amb els seus socis de manera bilateral i fora del sistema de finançament de comunitats autònomes de règim comú a canvi de presidir la Generalitat de Catalunya i continuar presidint el govern d’Espanya”. Des de Junts, Míriam Nogueras ha confirmat el seu suport a la iniciativa del PP argumentant que el govern espanyol “no paga als ciutadans de Catalunya ni la meitat dels diners que ha de pagar”. “Volem escoltar la ministra d’Hisenda i que ens expliqui exactament què és el que s’ha acordat i què és el que t’he pensat per a Catalunya”, ha afegit.

Peticions de compareixença de Sánchez per la crisi migratòria i de Puente pel “caos ferroviari”: Junts vota a favor i Podemos s’absté

Les peticions de compareixença de Pedro Sánchez i María Jesús Montero no eren les úniques. Però cap ha tirat endavant. I el PP i Vox s’han quedat força sols en gairebé totes les votacions. L’única excepció ha sigut la petició que comparegui Pedro Sánchez per la crisi migratòria i Óscar Puente pel “caos ferroviari”. En els dos casos, Junts ha votat a favor i Podemos s’ha abstingut. I s’ha produït un empat: 34 vots a favor, 34 en contra i una abstenció. La votació s’ha hagut de repetir tres vegades, tal com estableix el Reglament del Congrés, però després de tres empats successius, la sol·licitud s’ha donat per rebutjada.

En concret, el PP volia que Sánchez informés sobre les actuacions que ha impulsat l’executiu per “afrontar l’emergència migratòria que viu Espanya i que afecta la Unió Europea”, donés detalls sobre les “actuacions del govern espanyol davant de l’impacte de la crisi migratòria en la cohesió socioeconòmica, territorial i de les relacions exteriors d’Espanya” i de les mesures que implementarà per “evitar la saturació dels serveis públics”. D’altra banda, reclamaven explicacions al ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, sobre el “caos ferroviari que s’està produint aquest estiu a Espanya”. En els dos casos, el PP no ha aconseguit els vots suficients i el PSOE ho ha pogut evitar.

Pedro Sánchez tampoc haurà de comparèixer per parlar sobre la situació a Veneçuela

A més, el PP també volia que Sánchez comparegués per parlar de Veneçuela i perquè expliqués la “postura oficial" del govern espanyol en relació amb "el possible frau electoral dut a terme pel règim dictatorial de Nicolás Maduro a Veneçuela, en contra de la voluntat del poble veneçolà, que va donar la victòria amb claredat a l’oposició”. En aquest cas, només el PP i Vox hi han votat a favor, mentre que Junts s’ha abstingut. El mateix resultat han tingut les votacions sobre les sol·licituds perquè el ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, comparegui a la Comissió d’Afers Exteriors per donar compte de la “inacció i falta de condemna al règim de Nicolás Maduro per la falta de garanties i transparència, així com per la manipulació en el procés electoral” i a la Comissió Mixta per a la Unió Europea per explicar les “iniciatives que impulsarà el govern d’Espanya a la Unió Europea per garantir que la voluntat dels veneçolans manifestada a les urnes sigui respectada”.

Ana Redondo compareixerà a petició pròpia per donar explicacions per “l’error tècnic” de la Llei de Paritat

Finalment, el PP tampoc ha triomfat intentant que la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, informi en comissió sobre les “conseqüències dels greus errors generats a la redacció” de la Llei Trans i la Llei de Paritat. El PP i Vox hi han votat a favor, Junts s’ha abstingut i la resta de partits hi han votat en contra. Tanmateix, la diputada del PSOE Maribel García ha anunciat que, en relació amb la Llei de Paritat, la ministra ha sol·licitat comparèixer petició pròpia per explicar “tots els extrems del que ha passat i la proposta legislativa més adequada per solucionar aquesta irregularitat de manera urgent”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!