A Junts per Catalunya no hi ha cap crisi oberta, segons el secretari general, Jordi Sànchez, que assegura que la direcció del partit d'avui ha tancat files al voltant del projecte polític que defensen; que no s'hi ha escoltat cap veu crítica de manera implícita o explicita amb el seu posicionament sobre l'1-O; i que ningú de la direcció ni de l'estructura territorial ha demanat la seva dimissió.

Sànchez, que ha agafat un permís penitenciari per poder participar a la reunió de l'executiva i protagonitzar la roda de premsa posterior, ha sortit així al pas de la polèmica provocada per l'article on va apuntar que l'1-O tenia com a objectiu pressionar el Govern per aconseguir un referèndum acordat més que no pas proclamar la independència. Després d'unes jornades en què diferents dirigents del partit van replicar aquestes declaracions, divendres es va conèixer una iniciativa, de la qual ningú no n'assumia la paternitat, en què es reclamava la dimissió del secretari general.

 

Aquest tema ha centrat la reunió de l'executiva d'avui amb un intens debat en què s'ha atribuït la situació a la forma com s'ha traslladat a l'opinió pública el parer discrepant dels dirigents del partit sobre l'article de Sànchez. Tot i que la algunes de les intervencions han tret ferro a les piulades que es van fer públiques, subratllant que no feien més que expressar el parer majoritari, el debat ha estat intens, en particular amb la portaveu del partit, Elsa Artadi, que va replicar en declaracions públiques a les afirmacions de Sànchez sobre l'1-O. De la seva banda, al secretari general també se l'ha responsabilitzat d'haver publicat un article de resposta a Oriol Junqueras quan no s'havia decidit formament aquest via.

Junts tanca files

En qualsevol cas, la direcció de Junts ha optat per esquivar la crisi. "L'executiva d'avui ha estat molt significativa i rellevant en la voluntat de treballar i tancar files pel projecte de Junts que és el que ens ha de preocupar", ha assegurat Sànchez en la roda de premsa posterior, on ha insistit que "JxCat està absolutament unit, compacte, i tanca files no només amb el projecte de la independència sinó també amb el sentiment de milers de persones i amb tot el capital polític que representa la tardor 2017".

Sànchez, que ha recordat durant la roda de premsa que porta 3 anys i 8 mesos a la presó per la celebració d'aquell referèndum, ha exigit que ningú pretengui obrir polèmiques sobre el valor que ell atorga a l'1-O.

"Qualsevol persona que em conegui sap perfectament quin és el meu pensament sobre el que va ser l'1-O. Va representar una victòria inapel·lable de la voluntat democràtica a aquest país de poder exercir el dret a l'autodeterminació. Forma part d'un capital irrenunciable", ha insistit alhora que advertia que aquests moviments crítics només tenen una conseqüència que és "erosionar el projecte de Junts.

Manipulació anònima

Amb tot, ha admès que algunes persones han volgut "aprofitar de manera anònima una manipulació d'una expressió escrita" a l'article per obrir una suposada crisi a Junts, a partir d'una interpretació de les seves paraules que ha atribuït a ser "molt ignorant o tenir molta mala fe".

Ha assegurat que no s'ha sentit interpel·lat pel manifest anònim que demana la seva dimissió i que en cap moment se li ha passat pel cap deixar el càrrec, fonamentalment, assegura perquè ningú l'hi ha plantejat. 

Sànchez ha insistit que no hi ha hagut cap polèmica en relació a aquest tema durant la reunió de l'executiva d'avui, i en ser interrogat sobre la reunió telemàtica que va mantenir amb Puigdemont aquest divendres ha insistit que s'ha sentit i se sent "acompanyat per l'executiva i el president en particular".

Jordi Sànchez / Julio Díaz

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez / Julio Díaz

Soroll de mitjans

Segons el número dos del partit, la polèmica de la passada setmana, s'ha saldat al partit amb cinc cartes crítiques i dues o tres favorables a les seves declaracions, a més en aquests dies hi ha hagut 3 baixes de militants i nou altes. La conclusió per Sànchez, tot i admetre que les seves valoracions poden haver molestat algú, és no hi ha cap crisi sinó "soroll" als mitjans. ​

En relació a la seva gestió al capdavant del partit, el secretari general ha subratllat que Junts impulsa la participació dels militants i que va assumir personalment la negociació del l'acord perquè així l'hi va encarregar l'executiva i que en la consulta a la militància, aquell pacte només va tenir un 17% de vots en contra

Garantir l'estabilitat del Govern

Enfront d'aquesta situació ha explicat que l'executiva del partit s'ha refermat en tres idees: En primer lloc, la "unanimitat absoluta en el plantejament i ideals de Junts per ser hegemònica per portar aquest el país en la independència"; en segon lloc, la voluntat de conjurar-se per millorar el que calgui per evitar que determinades polèmiques puguin representar un entrebanc en l'objectiu de garantir que l'acord de legislatura i donar recorregut al 52% de la majoria independentisme; i en tercer lloc, el compromís per treballar per ser la primera força política a les municipals.

"Tots sabem el paper determinant dels ajuntaments l'octubre del 2017. Més enllà dels debats imprescindibles que segur haurem de tenir, treballarem de manera intensa i compacta per garantir tant l'estabilitat de l'acord de legislatura com per preparar nos repte més immediat d'aquí dos anys que són les eleccions locals del 2023", ha reblat.

Indults: no hi ha penediment

En relació als indults, Sànchez ha insistit que si es confirmen seran una solució molt parcial al problema i del tot insuficient, perquè malgrat que es confirmi l'indult per a 12 persones, de les quals 9 són a la presó, "hi ha centenars de persones que estan patint dia a dia" persecució.

El número dos de Junts, ha insistit que, com a pres polític, "si arriben els indults no seran a canvi de cap penediment" per part seva ni per part de cap altre pres polític. "No comportarà cap renúncia ni als ideals ni a la legitimitat de continuar actuant democràticament perquè aquest país trobi una solució política per exercir el dret a l'autodeterminació", ha advertit.

Ha assegurat que no tenia res a dir a les persones que es van manifestar diumenge contra els indults i ha advertit que "només una solució política, valenta atrevida de la majoria del Congrés de diputats d'impulsar una llei d'amnistia" pot donar resposta a la situació que hi ha a Catalunya.

 

A la imatge principal, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, durant la roda de premsa d'aquest dilluns / Julio Díaz