Pedro Sánchez descarta presentar-se a la qüestió de confiança que aquest dilluns li ha exigit Carles Puigdemont. Els socialistes ho emmarquen en una estratègia de Junts per negociar els pressupostos espanyols. “No hi ha cap intenció ni necessitat” per part del president del govern espanyol de sotmetre's a la moció exigida aquest dilluns pel president de la Generalitat a l'exili. Així es pronuncien fonts de la Moncloa, que insisteixen que aquesta mesura és únicament “una prerrogativa del president”. Aquestes mateixes fonts recepten calma després que el líder de Junts per Catalunya hagi constatat que “les coses no van bé” un any després que el seu partit signés amb el PSOE un pacte d'investidura per perllongar l'estada del secretari general dels socialistes a la Moncloa. Davant les desconfiances entre Junts i el PSOE i els continus incompliments per part de l'executiu socialista que ha exposat el president de la Generalitat a l’exili, l’executiu de Pedro Sánchez “continuarà treballant per tirar endavant mesures que beneficiïn el conjunt de la població”. “Hem fet això durant el darrer any i els resultats hi són: som el motor econòmic d'Europa, tenim més persones treballant que mai i s'ha reduït la desigualtat; aquest és el camí i per aquí continuarem”, insisteixen aquestes mateixes fonts del govern espanyol.
S'ha pronunciat en aquesta mateixa línia el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, que ha estat preguntat sobre aquesta qüestió pels mitjans de comunicació a València. “El president té la confiança de la majoria dels espanyols fruit d'un pacte d'investidura i de legislatura”, ha sentenciat el primer membre del govern espanyol que ha reaccionat a l'embat de Puigdemont. “I allà estan les dades”, ha asseverat abans de justificar que “actualment hi ha més gent treballant” que quan Pedro Sánchez va substituir Mariano Rajoy com a president del govern espanyol. Així, ha assegurat que ara l'executiu està centrat en la Conferència de Presidents que se celebrarà aquest divendres a Santander, en la qual hi participaran Salvador Illa i la resta de líders autonòmics; una cimera en la qual el govern espanyol vol abordar l'habitatge, i el PP vol tractar-hi el sistema de finançament.
El PSOE reivindica que “Sánchez és molt de fiar”
De forma pràcticament simultània també ha estat preguntada per aquest tema Enma López. La secretària de Política Econòmica i Transformació Digital del PSOE, que opera com a portaveu del partit en algunes ocasions, també ha receptat “calma i tranquil·litat” perquè el govern espanyol “compleix”. Ha emmarcat l'exigència de Carles Puigdemont en la negociació dels pressupostos generals de l'Estat: “No ens despistaran”, ha assegurat, i ha volgut “recordar” que la presentació d'una qüestió de confiança “només correspon al president”. Dit això, ha reivindicat que “Pedro Sánchez és molt de fiar” perquè “el PSOE compleix allò que pacta”.
Sumar veu la qüestió de confiança “fora de lloc”
També ha reaccionat a la notícia del dia Sumar, soci del PSOE al govern espanyol de coalició. A ulls d'Ernest Urtasun, portaveu de Sumar, està “fora de lloc” sotmetre's ara a una qüestió de confiança. El també ministre de Cultura ha argumentat que no té gaire sentit l'exigència de Puigdemont si es té en compte que “Junts acaba de donar suport a una reforma fiscal molt important per al país; ha sigut una de les grans fites de la legislatura”, ha asseverat. En una roda de premsa, ha reivindicat que des de la formació creada per Yolanda Díaz veuen que “la legislatura té recorregut”. “Hem de treballar junts per tenir els millors pressupostos”, ha afegit. En aquest sentit, ha afirmat que, en la seva opinió, era més complicat arribar a un pacte pel paquet fiscal entre les diverses formacions del Congrés que donen suport a l'executiu de Pedro Sánchez que dejaarribar a un acord en la negociació per uns nous comptes estatals.
ERC acusa Puigdemont “d'aplanar el camí” a una moció de censura
Paral·lelament, la número dos d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Teresa Jordà, ha acusat Carles Puigdemont “d’aplanar el camí” a una moció de censura contra Pedro Sánchez en favor d'Alberto Núñez Feijóo. “El primer que veiem” a ERC, ha asseverat, és que es tracta d’un primer pas per “acabar fent govern amb el PP i els feixistes de Vox”. No obstant això, ha reivindicat que al grup parlamentari capitanejat per Gabriel Rufián a Madrid li agrada “escoltar i proposar”. “Nosaltres estarem encantats que faci la qüestió de confiança; i allà estarem debatent”, ha dit. Malgrat tot, cal recordar que el passat mes d'octubre el secretari general de Junts, Jordi Turull, va tancar la porta a donar suport a una moció de censura impulsada pel PP per destronar Sánchez. “És una fantasia”, va sentenciar.
Puigdemont: “Ha arribat el moment d'un punt d'inflexió o de deixar-ho córrer”
L'exigència de Carles Puigdemont ha arribat aquest dilluns en una roda de premsa posterior a una reunió que ha mantingut amb la comissió permanent del seu partit. El líder de Junts ha fet un repàs dels incompliments del PSOE als acords subscrits amb Junts per Catalunya en el darrer any, des que els independentistes van entregar els seus vots als socialistes perquè Francina Armengol fos nomenada presidenta del Congrés, i després perquè Pedro Sánchez continués com a president del govern espanyol. “Avui podem afirmar que un any després les coses no van bé, i ha arribat el moment o bé d'un punt inflexió o bé de deixar-ho córrer”, ha afirmat durant la seva compareixença.
El president de la Generalitat a l'exili ha assegurat que el líder socialista “continua demostrant que no és de fiar” perquè ha arribat, fins i tot, a “incrementar” els recels que tenia Junts amb el PSOE. Ha posat sobre la taula la deficient execució pressupostària a Catalunya, la negativa dels executius espanyol i català de presentar les balances fiscals, el fet que la llengua catalana encara no és oficial a Europa, que l'amnistia no és encara real perquè hi ha jutges que es neguen a aplicar-la, i que el pacte signat amb ERC sobre un finançament singular per a Catalunya s'ha convertit en un nou 'cafè per a tothom'. Malgrat tot, ha reconegut que la Constitució atorga únicament al president del govern espanyol la potestat d'impulsar una qüestió de confiança, però ha advertit que seria una “greu irresponsabilitat” no acceptar l'exigència del principal partit independentista, una formació indispensable en l'aritmètica del Congrés dels Diputats per mantenir Pedro Sánchez dempeus.