Pedro Sánchez ha obert aquest dimecres la porta a estendre el pacte entre ERC i PSC en matèria de finançament a altres autonomies. Preguntat en roda de premsa per aquesta qüestió, ha respost que al principi d’entesa entre socialistes i republicans s’indica que ara caldria obrir un diàleg “bilateral” Generalitat-Moncloa. I ha afegit que “també correspon arribar a un acord multilateral en la negociació d’un nou sistema” del règim comú. “És inqüestionable que estem fent passes en la federalització del nostre estat autonòmic”, ha sentenciat. Aquest dimarts, el líder socialista va prometre vetllar per totes les "singularitats" de les diverses comunitats autònomes de l'estat espanyol en la reforma del sistema de finançament del règim comú. 

El president del govern espanyol ha ofert aquest dimecres la seva habitual roda de premsa de balanç del curs polític a les portes de les vacances d’estiu, malgrat que hagi de tenir la vista fixada en la decisió que ara prengui la militància d’Esquerra Republicana i si Salvador Illa acaba investit president de la Generalitat. Malgrat fer un discurs centrat en les bones dades econòmiques de l’estat espanyol, avenços en la lluita contra el canvi climàtic i afers de política internacional, ha estat preguntat en repetides ocasions pel tema de la setmana: el preacord entre els republicans i els socialistes, així com per la seva ofensiva contra el jutge Juan Carlos Peinado presentant una querella per un presumpte delicte de prevaricació.

Ha titllat de “magnífic” el preacord assolit entre socialistes i republicans. “Estic molt content i feliç i reclamo el reconeixement d’un partit com ERC”, ha afegit, tot insistint que li agradaria que aquest divendres les bases republicanes votessin a favor del pacte entre totes dues formacions. I ha destacat, igual que va fer aquest dimarts, que el pacte parla de “solidaritat interterritorial” i garanteix la “igualtat” entre tots els ciutadans de l’estat espanyol.

Per una altra banda, ha lamentat que els seus pactes amb l’independentisme siguin vistos com un “cop d’estat” i, en canvi, els acords assolits per José María Aznar amb les formacions nacionalistes sí que han estat aplaudits per l’ecosistema mediàtic espanyol de dretes.

Junts per Catalunya i les conseqüències d'investir Illa

Pedro Sánchez també ha estat preguntat en aquesta roda de premsa per si tem que Junts per Catalunya deixi de situar-se en el bloc dels seus socis habituals al Congrés dels Diputats si PSC i ERC acaben acordant definitivament la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. S'ha mostrat esperançat que la formació de Míriam Nogueras farà una "lectura" adequada del resultat de les urnes del 23-J. Així, ha reivindicat que aquell resultat electoral va fer que només el PSOE tingui la possibilitat de governar Espanya. Així, ha esperat que els independentistes acabin donant suport a uns nous pressupostos generals de l'Estat de cara al 2025. 

Resposta a Emiliano García-Page

Sánchez també ha estat preguntat pel crit al cel del socialista Emiliano García-Page, que aquest dimecres ha ofert una roda de premsa extraordinària per valorar l’acord entre PSC i ERC. El president castellano-manxec no ha fet cap anunci, però sí que ha disparat a tort i a dret contra les aspiracions dels partits independentistes. Pedro Sánchez ha respost amb ironia i ha assenyalat que “la notícia seria que Page fes una roda de premsa donant suport al govern espanyol”. Així, ha assenyalat que està convençut que “almenys la majoria dels socialistes” volen que el PSC torni a entrar al Palau de la Generalitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!