Pedro Sánchez ha tornat a pronunciar-se aquest dilluns sobre una reunió entre ell i Carles Puigdemont. Ja va anunciar fa un any, en conversa informal amb periodistes, que tenia previst reunir-se amb el líder de Junts per Catalunya i també amb el d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. Ara fa un parell de setmanes, també amb els micròfons apagats, va confessar que veuria “coherent” reunir-se amb el president de la Generalitat de l’exili. I aquest dilluns, en una roda de premsa des del palau de la Moncloa per fer balanç de l’any, ha confirmat que vol reunir-se amb ell. “Aquest govern i la societat catalana hem girat full; hem de mirar endavant perquè tenim reptes i em reuniré amb els líders” dels dos principals partits independentistes, ha assenyalat. Més tard, el president del govern espanyol ha estat preguntat si es planteja celebrar aquesta reunió abans o després que Puigdemont sigui amnistiat, ara que de moment el Tribunal Suprem es nega a aplicar-li la llei. Ha obert la porta a fer-ho abans assenyalant que ara mateix aquesta norma es troba a la teulada del poder judicial: “Ara hi ha institucions que han presentat recursos al Tribunal Constitucional”. “Però a efectes polítics, l’amnistia ja s’aplica; entenem que l’amnistia es produeix en el moment que està avalada per les Corts”, ha asseverat.
I llavors ha llançat un dard contra el PP. Ha assenyalat que el partit d’Alberto Núñez Feijóo també li “aplica l’amnistia” a Carles Puigdemont “ara que voten conjuntament amb Junts”. Dit això, ha denunciat la “hipocresia” del PP per estar arribant darrerament a pactes amb Junts per Catalunya en el carril econòmic al Congrés dels Diputats. Ha denunciat que fa un any els populars organitzaven manifestacions a Madrid contra els pactes del PSOE amb l’independentisme i ara són ells els que voten conjuntament a la cambra baixa. En tot cas, ho ha emmarcat en “l’èxit de la llei d’amnistia” i en la normalització política de l’independentisme.
També ha estat preguntat en aquesta roda de premsa sobre la qüestió de confiança que Carles Puigdemont li exigeix a Pedro Sánchez. Cal recordar que la Mesa del Congrés haurà de decidir el pròxim gener si admet o no la proposició no de llei del grup parlamentari de Míriam Nogueras en la qual s’insta el president del govern espanyol a sotmetre's a aquesta qüestió de confiança. No ha respost directament a aquest punt. El líder socialista, en canvi, ha recordat que Junts per Catalunya té “tot el dret” a sumar forces amb PP i Vox en una moció de censura que expulsi Sánchez de la Moncloa i hi situï un nou president del govern espanyol. “És constitucional”, ha remarcat.
"Tranquil·litat" davant la tempesta judicial
Per altra banda, Sánchez ha negat que tingués coneixement sobre el correu de la parella d’Isabel Díaz Ayuso admetent un delicte fiscal abans que es publiqués als mitjans de comunicació, ara que els informes de la Guàrdia Civil acrediten que la Moncloa tenia a les seves mans aquesta informació abans que aparegués publicada a la premsa. Ha reiterat que la seva confiança amb el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, és encara més gran que fa unes setmanes.
Dit això, s'ha mostrat "tranquil" davant les diverses causes judicials obertes que assetgen el seu entorn. "El temps posarà les coses al seu lloc", ha tornat a manifestar el líder socialista. A parer del president espanyol, aquesta tempesta judicial és fruit de la decisió del PP de "renunciar a plantejar un projecte polític" i "intentar guanyar amb boles el que no va guanyar en vots" a les eleccions generals del 23-J de 2023. "En democràcia, aquesta estratègia està abocada al fracàs", ha opinat. També ha insistit que té la intenció d'esgotar la legislatura fins al 2027 i continuar després a la Moncloa sostenint-se en una nova "majoria progressista".
Nou decret llei per gravar les empreses energètiques i pròrroga de les ajudes al transport públic
Per últim, Pedro Sánchez ha confirmat que el govern espanyol ha complert el compromís amb Esquerra Republicana, Bildu i Podemos i ha aprovat un decret llei per gravar les empreses energètiques. Com que PP, Vox, Junts i PNB van derogar la setmana passada aquest impost, l’executiu no ha pogut prorrogar l’impost vigent, sinó que n’ha hagut de redactar un altre. En qualsevol cas, aquest reial decret haurà de passar el seu examen al Congrés dels Diputats d’aquí a un mes. Junts i PNB són contraris al gravamen. Però en aquest nou redactat, el govern espanyol ha mantingut intacte el compromís assolit amb els juntaires: Sánchez ha explicat que s’ha introduït un incentiu fiscal per aquelles empreses que tinguin inversions estratègiques en la transició ecològica o en la descarbonització. I, per altra banda, els socialistes han pactat amb Bildu que el gravamen acabi convertint-se en "impost concertat" dins del model basc. "Davant d'això no hi ha cap motiu perquè el PNB s'hi oposi", sostenen els abertzales en un comunicat.
Per altra banda, Sánchez ha confirmat que el Consell de Ministres ha aprovat també la pròrroga de les bonificacions al transport públic durant sis mesos, una mesura que anirà acompanyada d'un "ampli paquet" de descomptes per als viatgers a partir de la segona meitat del 2025. L'executiu també ha donat llum verda a l'augment de les pensions contributives en un 2,8%. Sánchez, d'altra banda, s'ha felicitat per les dades del PIB del tercer trimestre i ha apuntat que l'economia espanyola serà "una de les més prometedores del 2025".
De fet, ha fet un balanç "molt positiu" de l'evolució de l'economia i la creació de llocs de treball, així com del desplegament dels fons europeus. Tot plegat, ha afirmat, en un marc "d'estabilitat fiscal" i reducció del deute públic. "Estem creant més ocupació que Alemanya i Itàlia junts", ha afirmat, perquè "Espanya avança i progressa, i segons els organismes internacionals ho continuarà fent el 2025".