Es mou, però molt poc. Pedro Sánchez ofereix només revisar l’estat d’alarma en quatre mesos. Aquest és l'oferiment que ha fet a Pablo Casado i al conjunt de l'oposició. "Aquí està la proposta. Espero que l'acceptin", ha assegurat el president espanyol. Segons l'oferta de La Moncloa, si el 9 de març el Consell Interterritorial de Salut decidís que s'ha d'aixecar l'excepcionalitat perquè han millorat les condicions, finalitzaria l'estat d'alarma. En canvi, si no ho decidissin així les Comunitats Autònomes, es mantindrien els sis mesos, fins al 9 de maig.
La proposta queda molt lluny de les expectatives de l'oposició, on el desconcert s'ha generalitzat pel període de sis mesos, per la manca de control parlamentari sobre el govern. Se n'ha queixat el PP i Ciutadans, però també formacions independentistes com ERC, Junts per Catalunya o el BNG. Pablo Casado ha ofert escurçar-ho a vuit setmanes. Gabriel Rufián ha reclamat votacions periòdiques al Congrés per a revalidar la confiança de la cambra baixa.
En la seva resposta a Pablo Casado, el president del govern espanyol ha defensat que el que fan és “lluitar de forma contundent contra el virus amb totes les armes constitucionals”, i que estan donant a les comunitats “tots els recursos legals i materials”. Dit això, ha contraposat l’oposició que fa una “crítica constructiva” i ajuda, i el PP, que “comet error rere error”. Sánchez ha dit que “el govern d’Espanya està per la unitat”, i que això “significa escoltar”. És en aquest punt que ha llançat l’oferta dels quatre mesos.
"D'aquí 4 mesos si el Consell de Política Interterritorial estipula que ja no és necessària l'alarma, el govern espanyol revisarà la decisió i aixecarà l'estat d'alarma. Si no, el mantindrà fins el 9 de maig", s'ha limitat a oferir.
El cap de l’oposició, però, no ha rebut de bon grat l’oferiment, que també suposa “eludir el parlament”. Casado ha denunciat que s’ha aprovat un estat d’alarma de sis mesos “sense control parlamentari ni judicial que desborda el nostre estat de dret”. I ha insistit en la seva proposta de vuit setmanes, “el doble que altres països europeus”, que permetria salvar la campanya de Nadal. “Per què no accepta aquesta proposta?”, li ha preguntat.
Sánchez esquiva les detencions
A Pedro Sánchez se l'ha vist parlant força estona amb el ministre Fernando Grande Marlaska abans de la sessió de control. Però no ha tingut cap paraula sobre l'operatiu de la Guàrdia Civil contra els empresaris que van muntar el Tsunami Democràtic. La portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha aprofitat la seva pregunta al president espanyol per a criticar la nova "onada de detencions". El dirigent socialista, però, ha ignorat les referències; s'ha limitat a la pregunta sobre els fons europeus. Davant d'això, Borràs ha ironitzat si aquesta és la via del "diàleg" i la "desjudicialització" que ofereix el govern espanyol de coalició.
Rufián amb desnonaments
Gabriel Rufián també ha preguntat a Pedro Sánchez, i s’ha centrat en la política d’habitatge del govern espanyol, l’endemà que entre PSOE i Podemos acordessin regular els lloguers. El portaveu d’ERC ha mostrat una fotografia d’ahir d’un desnonament al barri madrileny de Carabanchel. Sánchez ha reivindicat les moratòries aprovades per La Moncloa. Rufián ha avisat que el 70% dels desnonaments tenen lloc en pisos de lloguer. Li ha reclamat aprofundir en la regulació dels preus i un canvi en la llei d’enjudiciament civil perquè els jutges no “juguin a la ruleta russa amb les famílies”. El president espanyol ha refermat el seu compromís de portar a la cambra una norma per a la regulació dels lloguers.