Desautorització de Pedro Sánchez a Fernando Grande-Marlaska. El Ministeri de l'Interior ha hagut de rescindir unilateralment el contracte de compra de bales a Israel per ordre de la Moncloa, segons confirmen a aquest diari fonts de la presidència del govern espanyol. El cap de l'executiu ha hagut d'intervenir per salvar la coalició amb Sumar, després que el soci minoritari —sobretot Izquierda Unida— amenacés aquest dimecres d'abandonar el Consell de Ministres a causa del contracte amb l'empresa israeliana IMI Systems. "La Junta d'inversió de material de doble ús denegarà a aquesta companyia el permís d'importació d'aquest material al nostre país per raons d'interès general i, tot seguit, el Ministeri de l'Interior rescindirà el contracte", ha comunicat finalment el govern espanyol.
Aquest dijous, Yolanda Díaz ha valorat en declaracions als mitjans de comunicació que aquest contracte "no hauria d'haver existit mai perquè és una vulneració flagrant del dret internacional, del comerç internacional i dels acords de govern". Un cop solucionada la crisi, les branques de PSOE i Sumar del govern espanyol han emès un comunicat conjunt en què refermen el seu "compromís amb la causa Palestina i la pau a l'Orient Mitjà". "És per això que des de l'octubre del 2023 Espanya ni compra ni ven armament a empreses israelianes; els processos de compra que continuen oberts es van iniciar abans d'aquella data, i els que siguin d'armament no s'executaran", sentencia el comunicat.
Dimecres, el portaveu d'Izquierda Unida al Congrés dels Diputats, Enrique Santiago, asseverava que la seva formació "estudiava tots els escenaris" i amenaçava de sortir del govern espanyol: és a dir, que la ministra Sira Rego abandonés les seves responsabilitats al capdavant del departament de Joventut i Infància. "Les decisions unilaterals preses per altres són les que provoquen determinades conseqüències greus; decidim el que decidim, la responsabilitat, desgraciadament, no serà nostra”, assenyalava en una roda de premsa a la cambra baixa en la qual també convidava Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles a dimitir com a ministres de l'Interior i de Defensa. Paral·lelament, Antonio Maíllo, líder d'IU, manifestava que aquesta era la crisi més gran que patia la coalició des de les eleccions generals del 23-J.
La compra de bales per part d'Interior a una empresa israeliana
El detonant va ser que en plena Setmana Santa la Direcció d’Assumptes Econòmics de la Guàrdia Civil licitava la compra de munició a una empresa israeliana, malgrat que fa sis mesos el Ministeri de l’Interior havia assegurat que renunciava a aquesta compra a causa de la guerra a Gaza. És a dir, Marlaska reculava i deixava en paper mullat la decisió d’anul·lar un contracte que no és menor: 6,6 milions d’euros a canvi de 15,3 milions de bales de calibre 9 mm. Fonts del Ministeri de l’Interior justificaven que havien estudiat "totes les possibilitats d'anul·lació" però que finalment "atenien la recomanació" de l'Advocacia de l'Estat de tirar endavant el contracte perquè anul·lar-lo "hauria suposat abonar el preu a l’empresa sense rebre el material contractat".
L'augment de la despesa militar també fractura el govern espanyol
L’altra esquerda a la coalició va emergir aquest dimarts, després que Pedro Sánchez anunciés la inversió de 10.471 milions d’euros per arribar a una despesa en Defensa del 2% del PIB el 2025. Yolanda Díaz va plantejar una queixa formal al Consell de Ministres (a través d’un document amb observacions) lamentant que el full de ruta presentat pel president espanyol “compromet un augment veritablement desorbitat sense haver fet prèviament una feina conjunta d’anàlisi dels reptes i les amenaces prioritàries i sense que s’hagin assentat les bases a la Unió Europea per a una adequada coordinació dels seus exèrcits que eviti duplicitats i garanteixi una despesa eficient”. Sumar veu “especialment preocupant” la tercera partida, que es destinarà a la fabricació o compra de nous instruments de Defensa i dissuasió: “No es coneix amb la necessària precisió el destí que es donarà a aquestes despeses”, denunciava el document. A més, advertia que seria “inadmissible” la compra de qualsevol material bèl·lic a Israel.
Tanmateix, Pedro Sánchez va intentar rebaixar les discrepàncies, li va llevar importància i ho va emmarcar només en la línia relativa a la fabricació i adquisició d’instruments de defensa i dissuasió: “Tenim una discrepància en aquest punt, però hem gestionat aquesta discrepància des del respecte i des del diàleg”, va subratllar. El president espanyol va insistir que “existeix un consens entre ambdós socis en la majoria dels punts del pla” i en “l’objectiu fonamental de millorar la vida dels espanyols i protegir el seu benestar, els seus valors i el seu mode de vida”. “No som partits iguals i tenim les nostres diferències, però ho hem fet sempre des del respecte i amb consens en la majoria dels punts del pla”, va afegir. I va concloure la seva resposta afirmant que el govern de coalició està “unit darrere d’aquest pla amb alguns matisos”.