El govern espanyol ha decidit finalment desbloquejar el pagament pendent a la comunitats, ara que queda menys d'un mes per a les eleccions generals del 10-N. Així ho ha aprovat el Consell de Ministres aquest divendres en un reial decret llei pel qual pagarà a les autonomies 4.682 milions d'euros de lliuraments a compte d'aquest any i 821 milions als ajuntaments, en total 5.503 milions d'euros. 875 corresponen a la Generalitat de Catalunya.
Així ho ha confirmat la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en la que ha informat que el decret llei, que es convalidarà en la Diputació Permanent, "mostra un camí" perquè comunitats i ajuntaments "no tornin a ser víctimes" d'un bloqueig pressupostari i institucional del govern espanyol.
Aquest pagament arriba després que durant setmanes i setmanes l'Executiu espanyol hagués reiterat que no podia modificar el finançament de les comunitats autònomes i avançar les bestretes que els corresponen per al 2019 perquè estava en funcions.Ara, el Ministeri d'Hisenda considera que la convocatòria electoral permet actualitzar el finançament perquè hi haurà govern en funcions fins a finals del 2019 o principis del 2020 i, per tant, no condicionarà el proper ocupant de la Moncloa.
Els 4.682 milions que es pagaran a les comunitats se sumen als 2.136 milions que ja han rebut el 2019 per diferents previsions pressupostàries com, per exemple, l'augment de població. Amb aquestes quantitats, segons Montero, les comunitats rebran aquest any per finançament autonòmic un total de 102.800 milions d'euros, un 7,15 per cent més que l'any anterior.
Respecte als ajuntaments, la ministra ha assenyalat que amb l'actualització dels 821 milions dels lliuraments a compte, el finançament local s'eleva a 18.879 milions, un 4,6 per cent més. Segons la ministra, els governs autonòmics començaran a rebre, a partir d'avui mateix, una carta en la qual se'ls informa de la quantitat final que disposaran en concepte de lliuraments a compte juntament amb la liquidació de 2018 que ha estat "francament positiva".
En la roda de premsa, la ministra ha considerat "una fita" que les comunitats autònomes i els serveis públics que presten no tornin a estar supeditades a un govern que no estigui en plenes capacitats i amb uns pressupostos prorrogats. "Mai fins ara no s'havia donat el cas d'actualitzar uns lliuraments a compte amb uns pressupostos prorrogats i un govern en funcions", ha precisat.
Montero ha insistit que el decret "enforteix" el finançament autonòmic i local i ha assegurat que "aquesta via" servirà d'"orientació" per a la pròxima reforma del model de finançament autonòmic i la seva llei orgànica perquè els pressupostos territorials no depenguin del pressupost general d'Espanya.
La ministra ha assegurat que "no hi ha canvis de criteris" en l'actualització dels lliuraments i ha recordat que l'impediment que, en el seu moment, va esgrimir l'Advocacia de l'Estat era que s'entenia que "condicionava" la tasca del govern entrant. El següent quadre recull, per comunitats autònomes, tret de les forals, i en milions d'euros, el repartiment dels 4.682 milions de lliuraments a compte.