Pedro Sánchez parla amb Joe Biden per telèfon sobre la investidura i Gaza, segons ha informat el mateix president del govern espanyol a Twitter aquest divendres. "Li he agraït la seva felicitació per la meva investidura i he reiterat la meva voluntat de seguir estrenyent la cooperació amb els EUA, soci estratègic, aliat i amic d'Espanya, durant aquesta nova legislatura"; ha afirmat Sánchez.
De la mateixa manera, els dos presidents han abordat "la dramàtica situació a Gaza". "Li he traslladat la meva disposició per cercar una solució política que possibiliti la coexistència d'un Estat de Palestina i l'Estat d'Israel en pau i seguretat. Compartim la necessitat de mantenir ferma la unitat transatlàntica davant dels desafiaments globals", ha conclòs Sánchez. En un comunicat, la Casa Blanca també ha confirmat la conversa telefònica entre ambdós mandataris.
Una relació fluida
En la piulada, el president espanyol no ha fet cap referència a l'amnistia (la qüestió clau en la seva investidura) ni tampoc a la resposta del seu homòleg nord-americà sobre tot allò relatiu al conflicte entre Israel i Hamàs. I és que la postura de Washington respecte de Gaza és ben diferent de la de Madrid. Mentre Sánchez va obrir una crisi diplomàtica amb els israelians per les seves crítiques a l'actitud del govern amb els civils de la Franja, Biden s'ha mantingut pràcticament acrític amb amb el comportament de l'exèrcit israelià a l'enclavament palestí. Una mostra d'aquest comportament acrític és la llista d'objeccions dels EUA a una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU sobre Gaza, que aquest divendres ha estat aprovada de manera descafeïnada perquè Washington s'oposava a demanar un alto el foc. Finalment, el text només insta el secretari general de l'ONU, António Guterres, a designar un coordinador especial per monitorar i verificar l'enviament d'ajuda humanitària a la Franja.
Malgrat tot, és veritat que la relació entre Sánchez i Biden és fluida des de la cimera de l'OTAN a Madrid, el juny del 2022. Gairebé un any després, el president nord-americà va rebre el seu homòleg espanyol a la Casa Blanca. De fet, va ser a Washington on Sánchez va arrencar la campanya per a les eleccions autonòmiques del maig. El PSOE va sortir mal parat d'aquelles eleccions, però Sánchez va avançar les eleccions generals i va aconseguir salvar els mobles gràcies a pactes amb gairebé totes les forces polítiques.