Pedro Sánchez ha apuntat aquest dilluns que una manera de convèncer Junts per Catalunya per a un acord definitiu amb la llei d'amnistia podria ser reformar la Llei d'Enjudiciament Criminal, per tal de reduir els processos d'instrucció dels casos en els quals es pretén caçar independentistes. El president del govern espanyol ha recordat que en els darrers dies s'han vist "instruccions que es prolonguen" i que "els fiscals han posat en qüestió", en referència a les investigacions dels jutges Manuel García-Castellón i Joaquín Aguirre. El líder socialista ha assenyalat que "hi ha elements que podem incorporar i que poden solucionar alguns dels dubtes que puguin tenir formacions" com la capitanejada a Madrid per Míriam Nogueras. Ha assenyalat, finalment, que una reforma d'aquest estil s'alinea "perfectament" amb la llei d'eficiència de la Justícia convalidada fa unes setmanes al Congrés dels Diputats. A hores d'ara, hi ha dues categories de causes: les 'normals', que atorguen un període d'instrucció d'un any; i les 'prorrogades', que poden prorrogar-se amb períodes iguals o inferiors a sis mesos fins que el jutge vulgui, sempre que aporti a les seves interlocutòries arguments per fer-ho.
No és la demanda, però, de Junts per Catalunya. La formació independentista demana que es retirin de la llei d'amnistia les excepcions dels delictes de terrorisme i de traïció. Però aquest dilluns Pedro Sánchez ha descartat aquesta possibilitat. En una entrevista a LaSexta, ha rebutjat més modificacions a la norma, perquè defensa que l'actual redactat ja és prou bo: "És un bon text, reparador, constitucional i alienat amb dret europeu". De la mateixa manera, ha descartat una reforma de la definició del delicte de terrorisme al Codi penal.
És el segon gest de Pedro Sánchez vers Junts per Catalunya des que el partit de Carles Puigdemont va decidir congelar la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats. Dijous passat, el president del govern espanyol va voler deixar ben clar que l'independentisme no ha estat mai terrorista. Jordi Turull va "valorar positivament" les declaracions del líder socialista. Aquest dilluns, Sánchez ha insistit en aquesta idea, i ha mostrat el seu convenciment que, tot i respectar la independència del poder judicial, els jutges acabaran amnistiant qualsevol independentista.
Porta tancada al referèndum
Paral·lelament, Sánchez ha assegurat que mai no concedirà un referèndum d'autodeterminació a l'independentisme. Ha argumentat que aquesta concessió seria contrària a la seva política per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, en tant que, per ell, una consulta d'aquest tipus implicaria polaritzar la societat catalana. Ha afirmat que els indults, així com l'amnistia, serveixen per desinflamar el xoc. "Constitucionalment, és impossible i aniria contra la convivència", ha argumentat.
"Màxima col·laboració" amb la sequera
Preguntat per la crisi més preocupant que travessa ara mateix Catalunya, la sequera, Sánchez ha volgut traslladar la seva voluntat de "màxima col·laboració" amb la Generalitat. Ha recordat que les competències sobre l'aigua pertanyen a les comunitats autònomes, però ha assegurat que el seu executiu mantindrà sempre la "mà estesa" als territoris de l'Estat que més pateixen la sequera: Catalunya i Andalusia.