Pedro Sánchez ha presentat aquest dimecres al Congrés dels Diputats les línies mestres del pla de regeneració democràtica que pretén impulsar a Espanya. Ha decebut. Les seves propostes no només han comptat amb les previsibles crítiques del PP, que ha acusat el president del govern espanyol de tenir aspiracions totalitàries. La proposta del líder socialista també ha comptat amb el rebuig dels seus socis habituals a la cambra baixa, per insuficient. Han mostrat escepticisme Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Bildu, PNB, BNG i Podemos. Sánchez ha rebut fins i tot crítiques per part de Sumar, el soci de govern del PSOE.
Ha estat el mateix president del govern espanyol qui, en la seva intervenció, ja ha deixat clar que no posaria sobre la taula mesures concretes i definitives. Ha començat dient que en els pròxims dies obrirà una ronda de contactes amb els grups parlamentaris, a excepció de Vox, per sondejar quines mesures i de quina manera es poden tirar endavant. Segons confirmen fonts de la sala de màquines del govern espanyol, el líder socialista ha encarregat als ministres Félix Bolaños (PSOE) i Ernest Urtasun (Sumar) comandar aquestes converses.
Les propostes que ha fet Sánchez han estat, resumidament, les següents: exigir als mitjans de comunicació que facin públic el nom dels seus accionistes, l'assignació de finançament públic i les seves xifres d’audiència; endurir les sancions als diputats i senadors que no presentin les seves declaracions de béns i activitats, així com obligar els candidats a les eleccions a celebrar debats i que els laboratoris demoscòpics facin públiques les macrodades amb les quals elaboren els baròmetres; i fer alguna pinzellada a la llei mordassa en forma de “reforma”. El president del govern espanyol també ha anunciat un paquet d’ajudes de 100 milions d’euros pels mitjans de comunicació en el seu procés de digitalització.
Feijóo: “És l’atac més gran a la llibertat d'informació de la democràcia”
Pedro Sánchez, que ja preveia l’ofensiva d’Alberto Núñez Feijóo a les seves propostes, ha intentat curar-se en salut en la seva primera exposició recordant que les seves idees tenen l’origen en una directiva europea que va comptar amb el suport del PP. Però això no ha evitat que el líder dels populars s’encengués. En la seva rèplica al president del govern espanyol, l’ha acusat de voler convertir Espanya en una “pseudodemocràcia”. “És l’atac més gran a la llibertat d'informació de la democràcia”, ha arribat a dir el cap de l’oposició, a banda d’opinar que Sánchez parlant de regeneració democràtica “és com escoltar el senyor Arnaldo Otegi donar lliçons de drets humans".
Feijóo ha recordat durant la seva rèplica quin és l’origen de l’exposició que ha fet aquest dimecres Pedro Sánchez: la investigació judicial a la seva esposa, Begoña Gómez, per un suposat delicte de corrupció i tràfic d’influències. La decisió de presentar aquestes mesures es va coure durant el mes d’abril, en aquells històrics cinc dies en què es va clausurar a la Moncloa. En aquella carta en què anunciava que es plantejava dimitir parlava de la ‘màquina del fang’, i quan compareixia per anunciar que continuava en el càrrec esmentava una peça imprescindible d’aquest engranatge: els “pseudomitjans”.
Junts i ERC denuncien la incoherència de defensar que Espanya és una ‘democràcia plena’
Quan han començat les intervencions dels socis habituals de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats ha quedat clar que el PSOE haurà d’esforçar-se per convènce’ls. Gabriel Rufián ha assenyalat que és una “presa de pèl” que Sánchez s’hagi presentat a la cambra baixa amb diversos anuncis que estan estipulats en una directiva europea de l’any 2020. Així, ha lamentat en diverses ocasions que el líder socialista hagi presumit de presidir “una democràcia plena” quan l’independentisme ha denunciat la repressió per part de l’Estat que han patit els catalans i ara vulgui millorar-la. “Com pot una democràcia plena necessitar un pla de regeneració democràtica?”, s’ha preguntat. “Deu ser perquè no és plena”, ha contestat el mateix líder de files republicanes a Madrid.
Més tard, Míriam Nogueras ha advertit Sánchez que les seves propostes poden quedar en “paper mullat” si no hi ha una “ruptura clara” amb el règim del 78. “Vostès són corresponsables del corc que ha podrit la democràcia per dins”, ha advertit la líder de Junts a Madrid. Així, i de la mateixa manera que el líder d’ERC a la cambra baixa, ha criticat que el PSOE “fins fa quatre dies anava per Europa dient que Espanya és una democràcia modèlica”. “Avui saben que és mentida i que calen mesures”, ha assenyalat.
Sumar també critica Pedro Sánchez
Fins i tot el soci del govern de coalició ja criticat per insuficients les propostes inconcretes de Pedro Sánchez. Íñigo Errejón, portaveu de Sumar, ha insistit que “encara queda molt camí per fer". "Necessitem democratitzar l'Estat perquè plantar cara als feixistes de Vox no et porti a la presó", ha dit. Paral·lelament, la líder de Podemos, Ione Belarra, ha acusat el president espanyol de portar al Congrés "mesures trampa", i ha afirmat que l'acord entre el PSOE i el PP per reformar el Poder Judicial deixa "ferida de mort la legislatura progressista". "Trenqui amb el PP i pacti els avenços amb la majoria democràtica", ha afirmat per enèsima vegada.
Bildu i PNB, escèptics
Bildu, per altra banda, ha demanat al president del govern espanyol no "perdre l'oportunitat" d’impulsar la democratització dels pilars que sostenen el règim del 78. “Cal començar una nova fase, perquè els problemes s'acumulen", ha afirmat Mertxe Aizpurua, després d'advertir el líder socialista que necessita el suport de tots els socis per aprovar aquestes mesures.
El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha recordat que la situació a la justícia i la resposta que han rebut els processos català i basc posen al descobert la "mancança de cultura democràtica" a l'Estat. El diputat basc ha afirmat que cal "revisar l'ús espuri" de la Justícia per interessos electorals. En tot cas, ha advertit Sánchez que cal afrontar les reformes amb "cura" i "filant prim".