Aquest dimarts farà només dues setmanes que el PSOE tenia, al seu davant, el PP votant a favor de la presa en consideració de la reforma de la llei del 'només sí és sí'. El malson es materialitzava, i els populars posaven la primera pedra per tirar endavant la reforma d’una llei feminista impulsada pels socialistes. Aquest dimarts, Pedro Sánchez té l’oportunitat de convertir aquell moment en una imatge del passat i utilitzar la moció de censura de Vox i Ramón Tamames en una arma per castigar el partit d’Alberto Núñez Feijóo i reforçar la coalició amb Podemos.

Fonts de La Moncloa insisteixen, des de fa dies, que la moció de censura que ha presentat la ultradreta beneficia Pedro Sánchez. “Permet contrastar models”, justifiquen des del govern espanyol, una manera d’entendre la moció que dona petites pistes sobre com afrontarà el president del govern espanyol aquest debat parlamentari. Servirà, sens dubte, per posar el PP al mateix sac que Vox, sobretot perquè ja fa setmanes que els populars asseguren que optaran per l’abstenció en aquesta moció de censura; i no pel vot en contra. De totes maneres, tant en les declaracions als mitjans de comunicació com en les converses privades amb periodistes, des de La Moncloa insisteixen en mantenir en secret l’estratègia parlamentària que seguirà el govern espanyol. Ara bé, les mateixes fonts deixen clar, però, que Pedro Sánchez no té previst utilitzar la moció de censura per fer cap tipus d’anunci.

El PSOE ja ha començat a esmolar els ganivets i fa dies que carrega de valent contra el PP per la seva decisió d’abstenir-se en aquesta moció de censura. La portaveu del govern espanyol, la socialista Isabel Rodríguez, va lamentar que a Feijóo “li costi tant donar un ‘no’ a la moció de censura mentre no té problemes en dir “no als pensionistes”. De fet, la també ministra de Política Territorial va afirmar des de la sala de premsa on es fan les rodes posteriors al Consell de Ministres que els populars s’assemblen “cada cop més a l’extrema dreta”.

A més, ja fa dies que la moció de censura ha silenciat un dels temes que més es comentava a Congrés: el cas de corrupció del ‘Tito Berni’. La trama ‘Mediador’ ha castigat el PSOE, i a La Moncloa lamenten que el PP vulgui embolicar un cas que esquitxa un diputat socialista amb la imatge del president Pedro Sánchez. Els dies previs a la moció, doncs, han servit per haver enterrat parcialment les polèmiques relacionades amb aquest cas de corrupció amb pinzellades similars als escàndols de Luis Roldán.

D’altra banda, la moció de censura servirà per teixir ponts entre els dos socis del govern de coalició. Des de Podemos consideren que la moció de censura es convertirà, a efectes pràctics, en un debat “entre Vox i el PP”, i la formació aprofitarà el debat parlamentari per demanar al president espanyol més polítiques d’esquerres. Cal tenir en compte, per exemple, que la llei d’habitatge està desada en un calaix, però amb força expectativa dels grups parlamentaris aliats al govern perquè tiri endavant. La portaveu del govern espanyol ja va reiterar, en aquest sentit, que la moció servirà per “reafirmar el model” que defensen PSOE i Podemos. La ministra socialista va afegir, a més, que la dreta de PP i Vox representen “l’Espanya del passat de blanc i negre”.

El PP, contra Pedro Sánchez

El debat d’aquest dimarts també servirà per calibrar en quin punt es troba la relació entre el Partit Popular (PP) i Vox. Alberto Núñez Feijóo —que no pot intervenir-hi perquè no és diputat— s’ha inclinat per no assistir al Congrés encara que hi podria anar com a senador. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, té l’encàrrec de fer la rèplica que aprofitarà, no tant per confrontar amb Tamames, sinó per buscar el combat dialèctic amb el govern de coalició i, en concret, amb Pedro Sánchez. La idea de Gènova és treure a la palestra l’enrenou del cas Mediador, el desgavell de la reforma del només sí és sí o la seqüela de la llei trans. Treurà tota la munició per carregar contra “el desgovern” i la “indignitat” de Sánchez.

Tot i no buscar el cos a cos amb Vox, Núñez Feijóo porta setmanes desacreditant la iniciativa de l’extrema dreta, que va qualificar de “xou” que només servirà per “donar una alegria” al president espanyol. “No li oferirem una victòria parlamentària”, va exclamar el líder del PP aquest dilluns després de la reunió del Comitè Executiu Nacional. Al gallec tampoc li interessa polemitzar amb Santiago Abascal perquè, d’aquí poc més de dos mesos, hi haurà les eleccions municipals i autonòmiques i, en aquests comicis, el PP pot necessitar l’ultradreta per aconseguir sumar majories per governar.

Aquesta vegada el PP aposta per abstenir-se en la votació, a diferència del que va passar en l’anterior moció de censura. Llavors, Pablo Casado va entrar al xoc contra Santiago Abascal. Aquella disputa va propiciar una ruptura entre els dos grans partits de l’espectre conservador. La van haver de rectificar pocs mesos després per la conveniència de pactar arran de les eleccions a Castella i Lleó.