La reforma del delicte de sedició tindrà el vistiplau del Consell de Ministres durant aquest segon semestre, abans que acabi l'any. Segons ha avançat El Periódico i confirmen fonts de l'executiu a ElNacional.cat, la reforma del Codi Penal forma part del Pla anual normatiu 2020, que contempla fins a 171 iniciatives legislatives del govern espanyol per a la segona meitat de l'any. L'objectiu és adaptar el tipus a "paràmetres europeus". Podria suposar una rebaixa de les penes i, per tant, de la condemna que hagin de complir els presos polítics independentistes. De ser així, questa iniciativa coincidirà amb la negociació dels pressupostos de l'Estat.

Aquesta mateix dilluns, en una entrevista a TVE, Pedro Sánchez va reiterar que mantenia com a compromís d'investidura la revisió de delictes com la rebel·lió i la sedició. “Hem de treure moltes lliçons del mal anomenat procés”, va assegurar el president espanyol. “Europa, en algunes sentències, assenyala els dèficits del nostre Codi Penal”, va afegir. “És un dels compromisos que mantindré”, va deixar clar. 

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta Carmen Calvo va explicar ahir que plantejaran fins a 171 iniciatives: la reforma d’un article de la Constitució, tres lleis orgàniques (que requereixen d’una majoria reforçada), 58 lleis ordinàries i 129 reials decrets. La setmana que ve s’inaugurarà el calendari amb la llei de memòria història que substituirà la de Zapatero. 

Entre altres qüestions, la nova norma recollirà que “no podrà haver-hi fundacions públiques o amb diners públics que enalteixin figures dictatorials”. Fonts de vicepresidència primera confirmen que afectaria la Fundació Nacional Francisco Franco (FNFF), tot i ser una entitat privada. L'última subvenció que va rebre va ser per part d'Aznar. També s'impulsarà una pla per a dur a terme exhumacions de fosses comunes.

Reforma de l'article 49

L'article de la Constitució espanyola que volen modificar és l'article 49, que es refereix a les persones amb discapacitat com a “disminuïts físics, sensorials i psíquics”. L'objectiu és canviar aquesta denominació i des de La Moncloa esperen que s'aprovi per unanimitat de les Corts espanyoles.