El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha anunciat que l'avantprojecte de llei de memòria democràtica que ha aprovat aquest dimarts el govern pretén "resignificar" el Valle de los Caídos, de manera que les restes mortals del líder falangista José Antonio Primo de Rivera deixaran d'estar en un "lloc preponderant" d'aquest mausoleu i l'Executiu decidirà la destinació de la Creu en el projecte concret de resignificació.

Segons ha explicat el mateix Bolaños, que ha estat l'encarregat de portar aquesta llei de memòria democràtica al Consell de Ministres, l'exhumació de José Antonio Primo de Rivera de l'altar major de la basílica del Valle de los Caídos s'efectuarà en comunicació amb la família del líder falangista. "Parlarem amb la família, és la manera més senzilla de complir la llei", ha defensat.

José Antonio Primo de Rivera

Així doncs, aquesta exhumació es produirà gairebé dos anys després que es fes el mateix amb les restes del dictador Francisco Franco. En aquest cas, però, el cos va ser tret del Valle i traslladat al cementiri municipal de El Pardo, on segueix.

Retirada de símbols

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Bolaños a més ha explicat que aquesta llei de memòria democràtica retirarà símbols, distincions i títols nobiliaris a "totes aquelles persones que se'ls van concedir per ser protagonistes de la dictadura o de la Guerra Civil".

Així mateix, sobre el futur de la Creu del Valle de los Caídos, Bolaños ha assenyalat que "la llei estableix un marc general per a la resignificació del Valle de los Caídos però dins d'aquest marc, en el seu moment, caldrà concretar un projecte en el qual es prengui la decisió sobre aquesta qüestió".

En aquest marc, el ministre ha dit que hauran d'"estudiar bé els detalls" doncs, segons ha recordat, el Valle de los Caídos "és una basílica, un lloc de culte". A més, ha afegit que volen que també "respongui a una defensa, una reivindicació dels valors democràtics".

Extinció de fundacions

A més, aquest avantprojecte de llei de memòria democràtica recull l'extinció les fundacions que, com la dedicada al dictador Francisco Franco, enalteixin dirigents de la dictadura i ho facin "amb menyspreu a les víctimes" del cop d'estat de 1936, la Guerra Civil o el franquisme.

En qualsevol cas, Bolaños ha explicat que l'extinció de la Fundació Francisco Franco no serà imminent, ja que una vegada que es modifiqui la llei s'iniciarà un procediment administratiu que conclourà amb una resolució i posteriorment hi haurà un procediment judicial.

Nacionalitat espanyola

Una altra de les novetats que es recullen en aquest avantprojecte de llei és que s'estableixen dos nous supòsits per optar a la nacionalitat espanyola. Un d'ells és el dels fills de les espanyoles que es van casar amb estrangers durant la dictadura i que van perdre la nacionalitat espanyola.

L'altre supòsit, segons ha detallat Bolaños, és el dels fills grans que se'ls donés l'opció d'aconseguir la nacionalitat en la llei de memòria històrica de l'any 2007 i que només afectés als fills menors: "Ara obrim la possibilitat als fills majors d'edat".

 

Imatge principal: la tomba de José Antonio Primo de Rivera al Valle de los Caídos / Foto: Europa Press