Si Santiago Abascal ha assegurat aquest dimarts que “sobren els motius” per treure Pedro Sánchez de La Moncloa, el president del govern espanyol s’ha encarregat de voler deixar clar que els presumptes motius són inexistents. “No és per la unitat d’Espanya, ni la Constitució, ni l’economia ni la corrupció” el motiu pel qual Vox ha tirat endavant una moció de censura amb Ramón Tamames, ha manifestat el president socialista, a més de redirigir en algun moment el debat de la moció en atacs contra el PP.
El president espanyol ha recordat que, just abans que Sánchez arribés a La Moncloa, Espanya “venia d’una Declaració Unilateral d’Independència el 2017” i d’una “descomunal crisi de convivència a heretada pel PP”. Així mateix, el cap de l’executiu espanyol ha assegurat que, segons les enquestes sociològiques, Catalunya s’havia convertit en una de les principals “preocupacions” dels espanyols durant el mandat de Mariano Rajoy. Ha destacat, en aquest mateix sentit, que ara “el percentatge de suport a la independència ha baixat per sota del 40%”, en referència a un sondeig d'opinió de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) publicat el passat mes de gener.
Sánchez, que ha contraposat el model de “confrontació” del PP davant el Procés en comparació a l’estratègia de “convivència” del PSOE, ha assegurat que Vox tampoc no pot assenyalar el seu govern per no respectar la Constitució. I ha aprofitat aquest argument per disparar contra els populars i la seva negativa de renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). “Cal censurar el PP”, ha dit; a més d’afirmar que és un partit polític que “sempre arriba 10, 20 o 30 anys tard”. Dit això, Sánchez ha advertit de la perillositat d’abstenir-se en una moció de censura impulsada per l’extrema dreta: “Més endavant els exigiran un segon pagament en diferit”, ha etzibat.
El president del govern espanyol també ha defensat la gestió econòmica que ha fet el seu executiu. Ha posat en valor com s'ha combatut la inflació des del govern que ell presideix, i com s'han tirat endavant mesures com la reforma de les pensions, defensar una reforma laboral o haver elevat el Salari Mínim Interprofessional als 1.080 euros mensuals.
Prèviament, Abascal havia carregat contra Sánchez per haver reformat el Codi Penal i haver derogat el delicte de sedició i reformat el de malversació, a més d’incloure el nou delicte de desordres públics agreujats. “És impossible rebaixar encara més la dignitat d’aquesta legislatura amb un president que no va trigar ni 24 hores a enganyar els seus electors”, ha manifestat el líder de la ultradreta. Ha criticat, en aquest sentit, que amb aquesta modificació del Codi Penal des de La Moncloa s’asseguri que és un pas per “homologar-se a Europa”. També ha carregat, doncs, contra l’aliança parlamentària que té el PSOE amb Esquerra Republicana i Bildu.
Tamames no aplaudeix el discurs d’Abascal
El primer en inaugurar el debat de la moció de censura ha estat Abascal. En acabar el seu discurs, que ha durat al voltant d’una mitja hora, el candidat a la moció de censura, Ramón Tamames, no ha aplaudit el discurs del líder de Vox. La imatge ha contrastat amb la d’una bancada ultradretana que ha aplaudit dempeus el discurs del seu líder. I no només això: quan Abascal ha tornat al seu escó, ha saludat al seu company Iván Espinosa de los Monteros, però no hi ha hagut cap contacte amb Tamames.