Encara no està ni tan sols garantida la protecció del català, l'euskera i el gallec a la futura llei audiovisual. De moment, només es protegeix el castellà. I tots els passos que fa el govern espanyol, de moment, continuen anant en la mateixa línia. Avui mateix, en un fòrum amb Portugal, Pedro Sánchez ha anunciat l'imminent aprovació d'un nou projecte per a promocionar la llengua castellana en tot un seguit d'àmbits culturals i econòmics. En canvi, la referència a les llengües cooficiales s'ha quedat en un simple elogi folklòric, de reivindicació de la pluralitat, sense cap iniciativa darrere. Competint amb l'Oficina del Español de Toni Cantó.
Ha estat durant la clausura del fòrum de La Toja, acompanyat del primer ministre portuguès António Costa, on el president del govern espanyol ha fet l'anunci. Concretament que, "en molt poques setmanes", el Consell de Ministres "posarà en marxa un projecte estratègic, que es dirà En español, valle de la lengua". Es tracta, en paraules de Sánchez, d'una "iniciativa transversal, d'alt valor estratègic, que promourà l'aprenentatge, la transformació digital, el turisme, les indústries culturals, la ciència i l'empresa tenint com a base la nostra llengua comuna, que és l'espanyol". El dirigent socialista ha defensat que permetrà "generar oportunitats de negoci al voltant de la llengua espanyola i d'acord amb els principals avenços innovadors i tecnològics" en àmbits com la robòtica o la intel·ligència artificial, entre d'altres.
El president espanyol ha pronunciat aquestes paraules des de Galícia, i conscient d'això ha reivindicat "les quatre llengües cooficials", que "fan del nostre país únic, gran i ric". Però s'ha quedat en un simple elogi de la riquesa lingüística. De fet, tot seguit, ha afegit: "Totes aquestes llengües tenen un valor econòmic, i en especial l'espanyol, el castellà, que és coneguda per 600 milions de persones i té un potencial enorme de creació d'ocupació, de generació de valor i de desenvolupament industrial". I ha reblat: "És el moment d'invertir en tot aquest potencial que té la nostra llengua comuna".
Aquest nou projecte arriba mentre la futura llei audiovisual estatal continua paralitzada. En l'últim esborrany, la norma treballada per la vicepresidenta Nadia Calviño només garantia la protecció de la llengua castellana, sense incorporar quotes per al català, l'euskera i el gallec, com demanaven des d'aquests territoris. L'avantprojecte de llei es troba congelat a l'espera de veure si s'incorporen o no les altres llengües cooficials.
Descentralitzar institucions?
Durant el seu discurs de clausura del fòrum de La Toja, Pedro Sánchez també ha fet bandera de la "cohesió territorial", que a parer seu "ha de garantir oportunitats, benestar i oportunitats a tots els ciutadans visquin on visquin". En aquest sentit, el president del govern espanyol s'ha mostrat disposat a "obrir un debat lleial però sa i necessari sobre la ubicació d'institucions de l'Estat a tot el país, i no només a la capital d'Espanya". En el seu moment ja es va arribar a plantejar el trasllat del Senat a Barcelona, una idea que al final va acabar desada en un calaix.