Pedro Sánchez es mou a base d’anuncis. Aquest dimecres, que compareixia davant del Congrés en el marc de l’estat d’alarma, n’ha fet un altre. Tal com li havia demanat de forma insistent el vicepresident Pere Aragonès, el president espanyol ha promès un paquet d'11.000 milions d’euros centrats sobretot en els sectors del turisme, l’hostaleria, la restauració i el petit comerç. La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ja va avançar que serien ajudes directes, com demana el sector, i no crèdits de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), com fins ara. 

 

Es tracta de la compareixença cada dos mesos a la qual es va comprometre el president espanyol perquè els grups acceptessin la pròrroga de l’estat d’alarma durant sis mesos, fins al pròxim 9 de maig. També es va comprometre a aixecar-lo abans d’aquesta data si els indicadors sanitaris ho permetien.

En la seva intervenció a la cambra baixa, el president del govern espanyol ha dit que el paquet d'ajudes arribarà “en les pròximes setmanes” i estarà destinat a “empreses, pimes, treballadors i autònoms” d’aquests sectors. Ha subratllat que les "ajudes permetran que contractin els treballadors necessaris per a la recuperació econòmica, perquè no només volem salvar empreses i llocs de treball, sinó reforçar-los i crear-ne més". Ha defensat que cal ajudar els sectors que es troben en una situació “extremament” delicada i que la vocació del seu executiu és “no deixar ningú enrere”.

Fonts del govern espanyol assenyalen que aquest paquet s'està negociant amb el Banc d'Espanya i els bancs, i que el pla d'actuacions inclourà un fons per a quitances i un altre per a la recapitalització de petites i mitjanes empreses. El disseny del pla està a càrrec de la vicepresidència econòmica.

El mandatari socialista ha centrat una part important de la seva intervenció en la recuperació econòmica, i especialment en el pla de recuperació, que comptarà amb els 140.000 milions d’euros en fons europeus. En aquest sentit, ha reiterat el seu objectiu de crear fins a 850.000 llocs de treball durant els pròxims tres anys. I ha anunciat que, entre els “criteris d’elegibilitat” dels projectes, hi haurà la “creació d’ocupació de qualitat".

Com en anteriors ocasions, Pedro Sánchez ha demanat als partits polítics una “unitat” que han aconseguit tant amb les comunitats autònomes com amb els agents socials. “Ara que ens encaminem a la recta final, desitjo llançar una crida a aquesta unitat, perquè la societat està exhausta i demana humanitat, responsabilitat i generositat”, ha assegurat en aquest sentit. “Els demano el mateix que ofereixo: unitat”, ha insistit.

Desescalada “massa ràpida”

La compareixença ha deixat una mica de marge per a l’autocrítica, però al cap d’uns quants mesos. El president espanyol ha reconegut que la desescalada de la primera onada, abans de l’estiu, va ser “massa ràpida”. En aquesta línia, ha assegurat que probablement es va accelerar per la necessitat de fer repuntar l’economia i per la “fatiga emocional” que va suposar el confinament domiciliari per a la població. Així, Sánchez ha defensat anar més amb peus de plom durant la pròxima desescalada de mesures.