Moltes idees i poques concrecions. Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimecres que obrirà una ronda de contactes amb els diversos grups parlamentaris del Congrés dels Diputats per proposar-los diverses mesures de "regeneració democràtica". El president del govern espanyol ha traçat, en una compareixença a petició pròpia a la cambra baixa, algunes línies mestres d’aquest pla que té al cap. Ha informat que el seu executiu pretén, aprofitant una directiva europea de l’any 2020, modificar la llei de publicitat institucional per exigir als mitjans de comunicació que facin públic el nom dels seus accionistes, l'assignació de finançament públic i les seves xifres d’audiència. El president del govern espanyol ha anunciat, però, un paquet d’ajudes de 100 milions d’euros per ajudar els mitjans de comunicació en el seu procés de digitalització. El líder socialista també ha proposat modificar la llei electoral per endurir les sancions als diputats i senadors que no presentin les seves declaracions de béns i activitats, així com obligar els candidats a les eleccions a celebrar debats i que els laboratoris demoscòpics facin públiques les macrodades amb les quals elaboren els baròmetres. Sánchez també s’ha compromès a impulsar una llei per ampliar i millorar la informació sobre el govern espanyol. Per últim, ha aclarit que la confusió generada per Yolanda Díaz es resumeix a una "reforma de la llei mordassa en coherència amb la Constitució espanyola". 

Per altra banda, Pedro Sánchez ha informat que a la ronda de contactes amb els grups parlamentaris, el PSOE presentarà propostes per protegir la independència editorial dels mitjans de comunicació, així com el dret dels periodistes a no rebre pressions ni amenaces per part de polítics. Ha fet llavors referència a les advertències que va fer Miguel Ángel Rodríguez, cap de gabinet d'Isabel Díaz Ayuso, a uns periodistes: "Us triturarem i haureu de plegar". Seguidament, Sánchez ha mencionat la necessitat d'evitar la concentració de mitjans en poques mans. 

Després de la intervenció de Pedro Sánchez ha estat el torn d'Alberto Núñez Feijóo. El líder del PP ja ha avançat que el PSOE no podrà comptar amb els populars per tirar endavant la majoria de propostes, encara per concretar, que ha fet el líder socialista al Congrés dels Diputats. Durant el seu discurs, ha acusat el president del govern espanyol d'haver anunciat "l'atac més gran a la llibertat d'informació de la democràcia". Ha titllat de "sarcasme" que hagi anunciat una ajuda de 100 milions d'euros als mitjans de comunicació en la mateixa intervenció en què ha denunciat la ingerència del poder polític i econòmic en el periodisme. "Jo a vostè el veig capaç de tot, però escoltar-lo donar lliçons de regeneració democràtica seria com escoltar el senyor Arnaldo Otegi donar lliçons de drets humans", ha arribat a dir.

Pedro Sánchez ha comparegut davant l’hemicicle ubicat a la madrilenya Carrera de San Jerónimo no només per exposar les línies mestres de la seva política de regeneració democràtica, sinó també per informar sobre les decisions adoptades als Consells Europeus dels dies 17 i 27 de juny. Ha informat sobre els acords en qüestió, que es resumeixen en els pilars de “seguretat, competitivitat i la democràcia”. I ha celebrat que Europa, amb les eleccions franceses d'aquest mes de juliol com a gran exemple, demostri ser un dic de contenció de l’extrema dreta. Aleshores ha disparat contra el PP, ara que ha estat Vox i no els populars qui ha estripat els pactes assolits entre ambdues formacions per governar conjuntament en algunes autonomies: “Qui empodera la ultradreta, obrint-li les portes i blanquejant-la, va contra Europa i contra allò pel qual van lluitar els nostres avis”.

 

Yolanda Díaz i el seu intent d’usurpació de focus a Pedro Sánchez

La compareixença del cap de l’executiu espanyol d’aquest dimecres s’ha produït 24 hores després que la seva vicepresidenta segona li intentés usurpar el focus. Quan només quedava un dia perquè el líder socialista exposés al Congrés dels Diputats les seves mesures de regeneració democràtica, Yolanda Díaz va anunciar davant dels mitjans de comunicació un acord amb el PSOE per derogar la llei mordassa. I afegia un compendi de qüestions que no tenen res a veure amb aquesta norma: les injúries a la corona i “impedir que qui practiqui pseudoperiodisme vulnerant els codis deontològics del periodisme serà privat de rebre subvencions i finançament públic”.

Les seves declaracions van quedar en paper mullat en qüestió de minuts, perquè va sortir al descobert que el pacte entre les dues formacions del govern de coalició afecta només un article d’aquesta norma, i ni tan sols hi ha tancat un redactat final. La primera rectificació va arribar des de dins de Sumar. El diputat d’Izquierda Unida Enrique Santiago va matisar les declaracions de Yolanda Díaz i va assenyalar que amb el PSOE només s’havia pactat reformar l’article 36 de la llei mordassa, aquell que té a veure amb la presa i difusió d’imatges de policies.

La branca socialista del govern espanyol encara rebaixava més la profunditat de qualsevol entesa entre tots dos socis. Fonts del màxim nivell del govern espanyol assenyalaven que Pedro Sánchez vol millorar el dret a la llibertat d’expressió; per aquest motiu la seva intenció de modificar aspectes relatius a les injúries a la corona i els sentiments religiosos, i especificaven que amb Sumar s’ha acordat fer una petita pinzellada a la llei mordassa que té a veure amb prendre i difondre imatges de manifestacions. Ara bé, aquestes fonts afirmaven que “encara cal aterrar-ho tot” perquè “no hi ha res redactat”.

La llavor de la "regeneració democràtica"

La intenció de Pedro Sánchez de presentar mesures de regeneració democràtica es va coure durant el mes d’abril, en aquells històrics cinc dies en què es va clausurar a la Moncloa a causa de la investigació judicial a la seva esposa, Begoña Gómez, per un suposat delicte de corrupció i tràfic d’influències. En aquella carta en què anunciava que es plantejava dimitir parlava de la ‘màquina del fang’, i quan compareixia per anunciar que continuava en el càrrec esmentava una peça imprescindible d’aquest engranatge: els “pseudomitjans”.

Ara fa un mes, en una entrevista a TVE, a Pedro Sánchez se li preguntava sobre aquests mitjans de comunicació. I el president del govern espanyol va afirmar que, aprofitant una directiva europea, es poden fer passes en la “transparència” sobre el seu finançament. En aquella entrevista, que va ser la mateixa en la qual va llançar un ultimàtum al PP, que ha acabat reeixint en acord per renovar el CGPJ, assenyalava que "la 'màquina de fang' de tabloides que propaguen boles" prové de la "Comunitat de Madrid".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!