La compareixença de Pedro Sánchez per presentar el pla de recuperació espanyol ha donat ben poca teca en aquest sentit. El president del govern espanyol s’ha dedicat a presentar el que ja havia presentar aquest dimarts en una roda de premsa des de La Moncloa. El principal anunci ni tan sols ha tingut a veure amb aquesta qüestió: la pròrroga de les mesures relacionades amb el lloguer i la suspensió de desnonaments per a famílies vulnerables. Es prorrogaran tres mesos més dels previstos, fins a l’agost.
Així, ni deu minuts després de l’inici de la compareixença, el president del govern espanyol ha fet un anunci: que el seu executiu prorrogarà tres mesos més les mesures relacionades amb l’habitatge posades en marxa en el marc de la pandèmia. En primer lloc, la moratòria o condonació parcial de la renda del lloguer en el cas de grans tenidors o entitats públiques. En segon lloc, els contractes que finalitzin podran prorrogar-se sis mesos més. Finalment, es prorroga tres mesos més la suspensió dels desnonaments i llançaments hipotecaris de persones vulnerables sense alternativa habitacional. Totes tres mesures dequeien el 9 de maig, amb l’estat d’alarma.
D’aquesta manera, Pedro Sánchez ha defensat que el seu objectiu és que “ningú no es quedi enrere” i tothom tingui garantit el dret a “una vida digna” recollit en la Constitució espanyola. El dirigent socialista ha assegurat que aquestes mesures es complementaran amb altres, entre les quals la futura llei d’Habitatge, que continua bloquejada per la manca d’entesa entre el PSOE i Unidas Podemos en la regulació dels preus del lloguer.
La compareixença de Pedro Sánchez ha començat recordant que un dia com avui, fa noranta anys, es va proclamar la Segona República espanyola. Han aplaudit els bancs del PSOE i Unidas Podemos. Paradoxalment, durant l’últim any, els socialistes han estat els qui més han fet per apuntalar la institució de la monarquia i construir un tallafocs al voltant del rei Felip VI.
Pla de recuperació i estat d'alarma
Pel que fa al pla de recuperació del govern espanyol, lligat als fons europeus, Pedro Sánchez no ha aportat cap gran novetat. Ha explicat el mateix que ja va explicar ahir en roda de premsa des de La Moncloa, després del Consell de Ministres. Això sí, ha repassat les dades de l’atur del passat mes de març, que mostren una recuperació de l'ocupació a Espanya. Li han servit per aferrar-se a les previsions del Fons Monetari Internacional per a aquest any. Segons el president espanyol l’economia espanyola serà la que més creixi de la zona euro aquest 2021.
També com va fer ahir, ha reiterat la promesa d’haver vacunat el 70% de la població a l’agost, malgrat els problemes de vacunes com la de Janssen, i que no es prorrogarà l’actual estat d’alarma, que finalitza el pròxim 9 de maig. “A partir de llavors l'èxit dependrà de la unitat de tots i l'eficàcia de la coordinació i responsabilitat individual”, ha sostingut el dirigent socialista. En aquesta línia, ha remarcat que “les circumstàncies són diferents” a les del novembre, quan es va tornar a declarar l’alarma, i que “tenim més instruments i l'acceleració de la vacunació permet més resistència a la pandèmia”.
El grup d’ERC, confinat
En la compareixença d’aquest dimecres hi haurà un gran absent: Esquerra Republicana. El grup independentista no participarà ni intervindrà en el debat perquè els tretze diputats estan confinats pel positiu de coronavirus d’un membre de l’equip. Estan confinats des del passat dijous. Tot i això, sí que segueixen els debats i participen de les votacions de forma telemàtica.