L’estat d’alarma tindrà una petita mutació a partir del 9 de novembre, si el Congrés n’aprova la pròrroga aquest dijous. Si bé a partir d’aquest diumenge s’establia un toc de queda generalitzat per a tot l’Estat, amb excepció de les Canàries, aquesta restricció passarà a ser opcional a partir d’aquella data. Quedarà en mans de cada comunitat autònoma. El Consell de Ministres manté els seus plans i ha demanat formalment allargar l’excepcionalitat durant sis mesos, fins al 9 de maig, malgrat les crítiques transversals de l’oposició, des del PP i Ciutadans fins a l'independentisme, que reclamen control parlamentari.
D'aquesta manera, si el Congrés dels Diputats hi dona el vistiplau per majoria simple (més sí que no), les condicions canviaran lleugerament. A partir del 9 de novembre serien els presidents autonòmics, com a autoritats delegades competents, els qui tindrien la potestat per a decidir sobre les restriccions a la mobilitat nocturna en funció de la situació epidemiològica. En aquests moments està fixat entre les 23:00 i les 6:00, amb un marge d'una hora per davant i per darrere.
El govern espanyol té 48 hores per assegurar els suports a la pròrroga del nou estat d'alarma. En principi havia de comptar amb un ampli suport, perquè l'havien demanat fins a deu governs autonòmics, entre ells els de Catalunya i el País Basc. Però, amb la lletra petita del decret publicat el diumenge, el desconcert s'ha generalitzat entre les forces de l'oposició, que estan intentat retallar el termini de sis mesos o almenys establir mecanismes de control al Congrés dels Diputats.
I no serà Pedro Sánchez qui presenti la pròrroga de l’estat d’alarma el dijous al Congrés, com sí que passava a la primera onada. La portaveu María Jesús Montero ha justificat que “el dijous participa per videoconferència amb la resta de líders europeus per analitzar la situació internacional”, una cita “d’obligada presència”. Per això serà el ministre Salvador Illa qui doni compte davant la cambra baixa.
Per altra banda, Montero ha rebatut les crítiques a la manca de control parlamentari. “El president del govern continuarà compareixent tots els cops que el Congrés el cridi”, ha assegurat la dirigent socialista. Ha subratllat que cada setmana se sotmet a la sessió de control del parlament. Per això des de La Moncloa diuen no entendre els cants de sirena de l’oposició.
Estat d'alarma de sis mesos
El govern espanyol no es mou: continua considerant “convenient” una pròrroga de sis mesos que es vagi “modulant” a les circumstàncies. Els espanyols necessiten “tenir un horitzó cert sobre el qual treballar davant situacions de rebrot, davant situacions canviants”, ha justificat la ministra portaveu. Ha dit que continuaran "negociant fins a l'extenuació", però no es mouen dels sis mesos perquè creuen que tindrà els suports necessaris.
Preguntada sobre possibles confinaments domiciliaris, com els que estudia la Generalitat, la portaveu del govern espanyol ha dit que l’estat d’alarma justament s’ha adoptat per evitar aquest extrem. Per ara només contemplen “restriccions parcials” com les adoptades.