En el paquet fiscal que es va aprovar fa unes setmanes al Congrés dels Diputats i que, en principi, acabarà aprovat de forma definitiva aquest dijous en aquesta mateixa cambra no estava inclòs un impost a les empreses energètiques a causa de la negativa de Junts per Catalunya i de PNB. A causa d’això, Esquerra Republicana, Bildu i BNG van acordar amb el govern espanyol el compromís d’aprovar un decret llei que prorrogui durant un any més l’impost a les energètiques que encara està vigent i que caducarà el pròxim 31 de desembre. Podemos va anar uns centímetres més enllà i va pactar amb la Moncloa que, a banda d’això, també es creés una taula entre els partits que van votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez per acordar una proposició de llei que faci l’impost a les energètiques permanent.

La primera reunió d’aquesta taula de partits va produir-se dimecres de la setmana passada. Però Junts per Catalunya i PNB, que són contraris a aquest impost, no s’hi van presentar. El resultat d’aquella trobada va ser que, davant la impossibilitat d’assolir un acord entre les formacions de la investidura, el Ministeri d’Hisenda refermava el seu compromís de tirar endavant el decret llei. PSOE, Sumar, Podemos, ERC, Bildu i BNG van acordar reunir-se una setmana més tard. Aquest dimecres, però, Podemos ha decidit no presentar-se a la reunió davant del fet que tampoc no hi anirien Junts i PNB. El resultat de la trobada, segons informen republicans i abertzales en un comunicat, és que el govern espanyol referma el seu compromís d’aprovar aquest decret llei en la reunió del Consell de Ministres abans que sonin les campanades de Cap d’Any; l’única manera perquè el gravamen estigui en vigor l’1 de gener del 2025.

El cas és que res no fa pensar que aquest impost estigui vigent durant un any més. Perquè aquest decret llei hauria de ser convalidat al Congrés dels Diputats al cap d’unes setmanes, i tot indica que PNB i Junts ho tombaran. Caldrà veure si en la pròrroga d’aquest decret llei s’inclouen alguns matisos que puguin seduir aquestes dues formacions. Els independentistes catalans, per exemple, sempre han estat contraris a gravar aquelles empreses que contribueixin a la descarbonització. De fet, és un compromís adquirit amb el govern espanyol; així ho defensa l'executiu. Els jeltzales, per la seva banda, ja van advertir el passat novembre que tombaran qualsevol decret llei que inclogui un impost que eludeixi el sistema del concert econòmic.

El govern espanyol entén que el seu compromís amb Podemos és, senzillament, intentar-ho

Paral·lelament, l’entorn de la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, sosté que l’únic compromís adquirit amb Podemos és prorrogar l’impost a les energètiques per la via del decret llei; no pas que després el Congrés ho convalidi al cap d’unes setmanes. Aquest mateix dimecres, fonts de l’alta jerarquia del govern espanyol insistien que els socialistes no poden comprometre el sentit del vot de terceres formacions quan negocien amb grups de l’arc parlamentari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!