La bomba de la tarda ha estat la confessió de facto del frau fiscal de Joan Carles I. El rei emèrit ha comunicat a través del seu advocat que ha regularitzat les seves targetes opaques, pagant un deute de gairebé 700.000 euros a l’Agència Tributària. Tan sols un parell d’hores més tard, premeditat o no, Pedro Sánchez ha sortit a defensar la monarquia com a institució. “Cal ser conscients que jutgem persones, no institucions”, ha recordat el president espanyol. En contra del que diu el vicepresident Pablo Iglesias, que albira un “horitzó republicà”, el dirigent socialista ha garantit que “la monarquia no està en perill”. Més enllà d'això, ha estat preguntat sobre si concedirà els indults als presos polítics. Però no ha donat cap resposta.
En una entrevista aquest dimecres a la nit a Telecinco, el president del govern espanyol ha assegurat que això s’acabarà “amb transparència, arribant fins al final de la investigació i respectant els drets del rei emèrit com a contribuent”. En aquest sentit, ha demanat abans de res “respecte a la presumpció d’innocència”. Dit això, ha subratllat que, en aquest cas, “la democràcia està funcionant, la justícia està funcionant i l’Agència Tributària està funcionant”.
Pedro Sánchez no ha volgut opinar sobre si hauria de tornar o no a Espanya per Nadal, que és una decisió que pertoca a la Casa Reial. I ha subratllat que té presumpció d’innocència i que “fins i tot quan ha sortit del país ha dit que tornaria immediatament” si la justícia el reclama. Però a partir d’aquí ha construït un tallafocs al voltant de l’actual rei Felip VI. “Hem de ser conscients que estem jutjant persones, no institucions”, ha afirmat. “Cal respectar la monarquia parlamentària”, ha reblat. Mentre Pablo Iglesias escriu articles albirant la República, Sánchez ha garantit que “no està en perill”.
De fet, el dirigent socialista ha elevat la figura de l’actual monarca, assegurant que “tenim un cap d’Estat contemporani i modern” i que “compta amb la seva estima”. En aquest sentit, n’ha destacat que “és una persona que parla català” o que “té interès per la cultura basca”. N’ha fet aquesta oda per desmarcar-lo dels exmilitars que li envien cartes en termes colpistes.
Els exmilitars
Davant les cartes i xats d’exmilitars, Pedro Sánchez ha volgut primer de tot “trencar una llança per l’exèrcit al nostre país”, que no té res a veure amb això. Aquests exmilitars, que ha relacionat amb l’intent de cop d’estat del 23-F, “no representen l’Exèrcit de l’Espanya del segle XXI”, i els ha qualificat de “grotescos”. No obstant això, ha dit que el més greu no són aquests elements, sinó les “tribunes polítiques” i també mediàtiques “que legitimen aquests discursos”. En aquest punt, ha assenyalat la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que “va dir que subscrivia paraula per paraula” aquests missatges.
A aquests “discurs d’odi”, Sánchez s’hi ha referit amb sorna en diferents moments de l’entrevista: “Espanya no s’ha trencat, no hi ha una dictadura bolivariana, ni han vingut els bolxevics”. Ho ha qualificat de “suposicions llunàtiques que no tenen res a veure amb la realitat”.
No diu si concedirà els indults
El president del govern espanyol ha estat preguntat sobre si concedirà els indults als presos polítics independentistes. I ha respost explicant que l’executiu està obligat a tramitar-los, perquè si no prevaricarien, però després ve un llarg procés a través del Tribunal Suprem. Per això s’ha negat a respondre la qüestió fins que la carpeta arribi a la taula del Consell de Ministres. “Serà llavors quan respondré la seva pregunta”, li ha respost al periodista Pedro Piqueras.